Ce a adus bun anul 2017 în domeniul combaterii corupției. Campanie IPN

Cu bune, cu rele, anul 2017 ajunge la final și este momentul potrivit să facem totalurile. Cu această ocazie, IPN a adunat prin lume gânduri bune, de această dată doar bune, de la cei care iau decizii și de la cei pentru care se iau decizii. Ce a adus bun anul 2017? La această întrebare i-am provocat să răspundă pe cei care au acceptat să ne fie alături în dorința noastră de a găsi ceea ce este bun în lucrurile care ne înconjoară și în evenimentele care ne marchează. Chiar dacă de mai multe ori nu toate merg așa cum ne-am dori, câștigă omul și câștigă societatea care are capacitatea să vadă și în probleme, și în lucruri mai rele, o oportunitate în plus de implicare pentru a schimba lucrurile în bine. Pentru fiecare dintre subiectele abordate venim cu mai multe clasamente care reflectă poziția celor care le-au întocmit. Mai jos vedeți ce a adus bun 2017 în domeniul combaterii corupției.
---

Clasamentul Transparency International Moldova (Anti-raiting!):

1. Politizarea combaterii corupției, în loc de combaterea corupției politice.

„Pornirea mai multor dosare pe cazuri de corupție care, cu părere de rău, încă nu s-au soldat cu careva succese: tam-tam la TV cu arestări, cu eliberarea persoanelor și, mai trist, cu cooptarea ulterioară a acestora la partidul de guvernare”.

2. Nefuncționalitatea timp de mai mult de un an a unei instituții-cheie în domeniul prevenirii corupției – Agenția Națională de Integritate. Lupta pentru preluarea conducerii acestei instituții cu sporirea riscului pentru integritatea arhivei acestei instituții.

3. Nefuncționarea Grupului de monitorizare a Strategiei Naționale pentru Integritate și Anticorupție.

4. Eșecul campaniei pentru integritate lansate de Centrul Național Anticorupție, soldat cu un șir de dezvăluiri în mass-media privitor la proprietățile fabuloase ale unor colaboratori CNA plătiți relativ modest.

5. Protejarea datelor cu un caracter personal – pretext fals pentru îngrădirea accesului la informația de interes public, care subminează efortul de monitorizare a integrității persoanelor publice și împiedică activitatea jurnaliștilor de investigație.

N.B.: „Cu părere de rău, nu ne-a reușit să punem totul în pozitiv când este vorba despre combaterea corupției și am realizat un Anti-raiting.

Poziția Procuraturii Anticorupție:

La întrebarea IPN „Ce a adus bun anul 2017 în domeniul combaterii corupţiei?”, Procuratura Anticorupție menţionează că este într-o poziție în care ar fi dificil sau imposibil să răspundă, din mai multe considerente. Într-un răspuns remis Agenției, semnat de către șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, se menționează că, în primul rând, după lansarea reformei organelor Procuraturii, pe 1 august 2016, anul 2017 a fost unul de fortificare a capacităților Procuraturii Anticorupție, în care a avut loc consolidarea unui nou colectiv, au fost revizuite prioritățile în activitatea acesteia și, respectiv, au fost întreprinse diverse acțiuni și măsuri pentru atingerea obiectivelor trasate.

Activitatea Procuraturii Anticorupție a fost orientată în investigarea furtului miliardului (cazurile Filat, Platon, Șor, Gacichevici etc.), dar şi în investigarea cazului Landromat – spălarea banilor în valoare de peste 22 de miliarde de dolari (cauzele penale în privința a 16 judecători, patru executori judecătorești, patru angajați ai Băncii Naționale a Moldovei și în privința angajaților băncilor comerciale). De asemenea, activitatea a fost orientată spre combaterea fenomenului corupțional (cauze penale în privința angajaților vamali, angajaților Inspectoratului Național de Patrulare, în domeniul achizițiilor de alimente în grădinițe, trucarea licitațiilor etc.) și combaterea corupției la nivel înalt (cauze penale în privința deputaților, miniștrilor și viceminiștrilor, președinților de raion, primarilor etc.).

„În al doilea rând, consider incorectă aprecierea activității Procuraturii Anticorupție și asumarea de „succese” la momentul de față, în circumstanțele în care majoritatea cauzelor, fie diferite justiției, fie încă la etapa urmăririi penale, nu au hotărâri judecătorești definitive și irevocabile. În al treilea rând, Procuratura Anticorupție, fiind specializată în combaterea infracțiunilor de corupție și a actelor conexe celor de corupție, pe parcursul întregului an și-a desfășurat activitatea întru realizarea atribuțiilor ce-i revin potrivit legii, având drept obiectiv primordial combaterea atât a fenomenului corupției, cât și a corupției la nivel înalt și nu a urmărit realizarea unor activități de PR în eventualitatea acumulării de merite.  Totodată, exprim convingerea că activitatea Procuraturii Anticorupție va fi îndreptată în continuare spre combaterea flagelului corupției, fapt ce va genera integritatea funcționarilor și intoleranța zero a societății față de corupție”, declară Viorel Morari.
 

Alte materiale din seria „Ce a adus bun anul 2017 în...”:

Ce a adus bun anul 2017 în domeniul asigurării drepturilor persoanelor cu dizabilități. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în mass-media. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul agriculturii. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul producerii de vinuri. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în ceea ce priveşte performanţa bancară. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în justiție și statul de drept. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 pe plan literar. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în diasporă. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul integrării europene. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în procesul de reglementare transnistreană. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul protecției copiilor rămași fără îngrijire părintească. Campanie IPN  
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul politicii externe. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în investigarea furtului miliardului. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul patrimoniului cultural şi protecţiei monumentelor. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul educației. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul turismului. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul mediului. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în cinematografie. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul transplantului de organe și țesuturi. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul voluntariatului. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 pe segmentul de tineret. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în sport. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul transportului aerian. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul investițiilor străine. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul stomatologiei. Campanie IPN

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.