Ce a adus bun anul 2017 în diasporă. Campanie IPN

Cu bune, cu rele, anul 2017 ajunge la final și este momentul potrivit să facem totalurile. Cu această ocazie, IPN a adunat prin lume gânduri bune, de această dată doar bune, de la cei care iau decizii și de la cei pentru care se iau decizii. Ce a adus bun anul 2017? La această întrebare i-am provocat să răspundă pe cei care au acceptat să ne fie alături în dorința noastră de a găsi ceea ce este bun în lucrurile care ne înconjoară și în evenimentele care ne marchează. Chiar dacă de mai multe ori nu toate merg așa cum ne-am dori, câștigă omul și câștigă societatea care are capacitatea să vadă și în probleme, și în lucruri mai rele, o oportunitate în plus de implicare pentru a schimba lucrurile în bine. Pentru fiecare dintre subiectele abordate venim cu mai multe clasamente care reflectă poziția celor care le-au întocmit. Mai jos vedeți ce a adus bun 2017 în diaspora.
---


Clasamentul Guvernului Republicii Moldova:

1. Implicarea reprezentanților diasporei în procesul de elaborare a politicilor publice

„În luna mai 2017, a fost lansat Programului guvernamental – Grupurile de Excelență ale Diasporei. Acesta are drept obiectiv implicarea specialiștilor înalt calificați din diasporă, împreună cu consilierii prim-ministrului și reprezentanții autorităților publice, în procesul de elaborare și implementare a politicilor publice în domeniile prioritare pentru Guvern. În acest mod, diaspora contribuie direct la dezvoltarea Republicii Moldova. Avem nevoie de expertiza moldovenilor care trăiesc în străinătate și am creat cadrul instituțional prin care aceștia să contribuie la politicile publice și la dezvoltarea Republicii Moldova”.

2. Finanțarea a 65 de proiecte

„Prin intermediul Programului guvernamental de granturi Diaspora Engagement Hub au fost finanțate 65 de proiecte implementate de membrii și asociațiile diasporei Republicii Moldova. Totodată, în luna decembrie a fost lansată o nouă rundă de granturi pentru proiecte ce susțin dezvoltarea parteneriatelor tematice regionale, abilitarea femeilor din diasporă, dar și reîntoarcerea profesională a diasporei. Facem pași concreți în consolidarea parteneriatului nostru cu diaspora și pentru încurajarea moldovenilor să se întoarcă acasă”.

3. Aprobarea Planului de acțiuni pentru anii 2017-2020 privind (re)integrarea cetățenilor Republicii Moldova reîntorși de peste hotare

„Planul de acțiuni are drept scop dezvoltarea programelor şi a serviciilor destinate cetățenilor Republicii Moldova reîntorşi de peste hotare, prin oferirea suportului necesar la reintegrare. Printre acțiuni se numără: diversificarea măsurilor şi îmbunătățirea serviciilor de (re)integrare școlară, a programelor pentru tineri şi vârstnici, precum şi a măsurilor de ocupare a forţei de muncă. Alte acţiuni vizează mediatizarea posibilităţilor de accesare a fondurilor financiare destinate cetăţenilor Republicii Moldova reîntorşi de peste hotare, implementarea şi diversificarea programelor de atragere a remitenţelor în dezvoltarea economiei naționale. Acest document reprezintă angajamentul Guvernului că Diaspora este una din prioritățile noastre. Documentul a fost aprobat de către Guvern pe 23 august 2017.

4. Organizarea Zilelor Diasporei și a taberei DOR

„În perioada 18-20 august 2017, Guvernul a organizat a patra ediție a Zilelor Diasporei. În cadrul evenimentului, reprezentanții diasporei au venit cu propuneri de îmbunătățire a activității autorităților publice și au discutat cu reprezentanții Guvernului despre obiectivele de activitate ale executivului. De asemenea, a avut loc cea de-a V-a ediție a Programului guvernamental DOR- Diaspora*Origini*Reveniri. La tabără au participat peste 80 de copii din diasporă și 20 de copii din Republica Moldova. Vom continua astfel de activități și vrem ca, prin ele, să integrăm și mai mult vocea reprezentanților diasporei în actul decizional din Republica Moldova”.

5. Intensificarea dialogului cu reprezentanții diasporei și promovarea tradițiilor Republicii Moldova peste hotarele țării

„Pe parcursul anului 2017, au fost organizate o serie de întrevederi ale autorităților publice cu reprezentanții diasporei, atât peste hotare, cât și la Chișinău. Totodată, au fost organizate Zilele Culturii Republicii Moldova în mai multe țări, inclusiv în Republica Portugheză, Statul Israel, Republica Belarus, precum și o serie de evenimente cultural-artistice de promovare a tradițiilor moldovenești. Pentru a încuraja copiii din diasporă să învețe limba română și astfel să dezvolte legături emoționale cu țara de origine a părinților lor, Guvernul a donat copiilor născuți în diasporă peste 500 de abecedare „Albinuța”, semnate de Grigore Vieru. Cărțile au fost însoțite de un mesaj semnat de  prim-ministrul Pavel Filip. Sunt diferite gesturi, mai simbolice sau mai concrete, pe care decidenții politici le pot face pentru moldovenii din Diaspora, iar acest Guvern va continua să le facă pentru a construi cât mai multe punți către țară”.

Clasamentul Biroului Relații cu Diaspora:

1. Lansarea în luna mai 2017 a Programului guvernamental – Grupurile de Excelență ale Diasporei

„Programul presupune ca specialiștii înalt calificați din diasporă să lucreze în tandem cu consilierii prim-ministrului. Prin elaborarea de politici noi sau prin contribuția la elaborarea strategiilor de țară, ei vor veni cu recomandări pe anumite documente în funcție de domeniul de activitate și expertiză, astfel contribuind direct la dezvoltarea țării lor de origine. Au fost selectate nouă persoane să participe la Program”.

2. Susținerea a 65 de proiecte ale membrilor și asociațiilor diasporei Republicii Moldova în cadrul Programului guvernamental de granturi Diaspora Engagement Hub

„Programul a fost implementat în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrațiune (OIM), misiunea în Moldova, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), cu subprogramele: Reîntoarcerea Profesională a Diasporei; Proiecte Inovatoare ale Diasporei; Parteneriate Tematice Regionale; Abilitarea Femeilor din Diasporă; Proiecte de Crowdfunding ale Diasporei; Centre Educaționale în Diasporă”.

3. Desfășurarea ediției a V-a a Programului guvernamental DOR - Diaspora * Origini * Reveniri.

„La DOR s-au înscris 197 de copii din 14 țări, dintre care 80 din diasporă și 20 din Republica Moldova au fost selectați să participe”.

4. Lansarea unui nou Program guvernamental „Crăciun cu dor de casă”, dedicat în exclusivitate membrilor diasporei.

„Interpreții de muzică ușoară din Republica Moldova Geta Burlacu și Aurel Chirtoacă au mers în diasporă pentru a colinda moldovenii din orașele Roma (15 decembrie), Frankfrut (16 decembrie) și Paris (17 decembrie). Programul are drept scop promovarea culturii naționale, tradițiilor, obiceiurilor strămoșești în rândurile moldovenilor din diasporă, indiferent de locul unde se află, păstrarea legăturilor social-culturale cu țara de origine, precum și consolidarea relațiilor între asociațiile și comunitățile diasporei”.

5. Desfășurarea, în premieră a Bienalei Diasporei, la data de 26 decembrie 2017

„Eveniment de networking cu și pentru diasporă, care oferă o platformă de comunicare celor ce intenționează să revină acasă cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Evenimentul are drept obiectiv promovarea și aprecierea persoanelor din diasporă care au obținut succese în diverse domenii de activitate”.

Clasamentul Comunității „Adoptă un Vot”:

1.
Consolidarea spiritului civic în diasporă prin organizarea mai multor evenimente

2. Realizarea proiectelor cu impact durabil în țară

3. Legarea prieteniilor între comunitățile de moldoveni din diferite țări

Alte materiale din seria „Ce a adus bun anul 2017 în...”:

Ce a adus bun anul 2017 în procesul de reglementare transnistreană. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul educației. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul turismului. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul mediului. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în cinematografie. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul asigurării drepturilor persoanelor cu dizabilități. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul transplantului de organe și țesuturi. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 pe plan literar. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul voluntariatului. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul protecției copiilor rămași fără îngrijire părintească. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 pe segmentul de tineret. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în investigarea furtului miliardului. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul politicii externe. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul patrimoniului cultural şi protecţiei monumentelor. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în justiție și statul de drept. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul agriculturii. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în mass-media. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul producerii de vinuri. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în sport. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul transportului aerian. Campanie IPN
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.