Cu bune, cu rele, anul 2017 ajunge la final și este momentul potrivit să facem totalurile. Cu această ocazie, IPN a adunat prin lume gânduri bune, de această dată doar bune, de la cei care iau decizii și de la cei pentru care se iau decizii. Ce a adus bun anul 2017? La această întrebare i-am provocat să răspundă pe cei care au acceptat să ne fie alături în dorința noastră de a găsi ceea ce este bun în lucrurile care ne înconjoară și în evenimentele care ne marchează. Chiar dacă de mai multe ori nu toate merg așa cum ne-am dori, câștigă omul și câștigă societatea care are capacitatea să vadă și în probleme, și în lucruri mai rele, o oportunitate în plus de implicare pentru a schimba lucrurile în bine. Pentru fiecare dintre subiectele abordate venim cu mai multe clasamente care reflectă poziția celor care le-au întocmit. Mai jos vedeți ce a adus bun 2017 în cinematografie.
---
Clasamentul comun al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și Centrului Național al Cinematografiei:
1. Selectarea și finanțarea a 15 proiecte cinematografice autohtone în urma organizării concursul pentru finanțarea proiectelor cinematografice naționale - sesiunea 2017,conform Hotărârii Consiliului CNC Nr. 2/17 din 02 iunie 2017.
2. Au fost susținute financiar diverse proiecte de către CNC-Moldova, conform regulamentului de finanțare a proiectelor pentru alte activități din domeniul cinematografiei și anume: Festivalul Moldox; Gala Filmului Românesc pentru Copii; Zilele Filmului Românesc la Chișinău; Zilele filmului românesc la Orhei; KinoPOP – prima emisiune a industriei cinematografice din Moldova; Salonul de Carte Bookfest, Chișinău (pentru proiecții de filme); Finanțarea la realizarea paginii web oficiale a Uniunii Cineaștilor din RM: www.ucm.md; Gala filmului de „Debut” (16 noiembrie 2017).
3. Au fost semnate două acorduri de colaborare: Acordul de colaborare între CNC-Moldova și CNC-România și primul Memorandum de Cooperare dintre Centrul Național al Cinematografiei din Republica Moldova și Agenția de Stat pentru Film din Ucraina.
„În perioada 18-20 septembrie 2017, CNC-Moldova a participat la unul din cele mai importante evenimente media anuale din Kiev, Ucraina: Kyiv Media Week 2017 – în cadrul căruia a fost semnat primul Memorandum de Cooperare dintre Centrul Național al Cinematografiei din Republica Moldova și Agenția de Stat pentru Film din Ucraina. Totodată, CNC-Moldova a pregătit toate formalitățile de rigoare în vederea semnării și altor acorduri de colaborare cu țări precum: Estonia, Franța și Georgia”.
4. A fost lansat programul „Moldova Cinematografică”, cu susținerea Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, care are drept obiectiv promovarea cinematografiei naționale pe plan internațional, stabilirea contactelor și inițierea unor colaborări cu colegii cineaști din străinătate (scenariști, regizori, producători).
„Programul mai are drept scop participarea activă la diferite festivaluri de film internaționale și a adus și primele reușite în vederea stabilirii relațiilor de prietenie și cooperare comună. În perioada 29-31 martie, în cadrul unor manifestări culturale organizate cu sprijinul Ambasadei Republicii Moldova în Republica Turcia în orașele Istanbul și Antalya, Centrul Național al Cinematografiei din Moldova a prezentat publicului un program de scurtmetraje autohtone, program care a urmărit promovarea imaginii Republicii Moldova, punerea în valoare a creației cineaștilor moldoveni și interesul colegilor turci în eventualitatea unor proiecte cinematografice în coproducție etc. În perioada 17-22 aprilie la Beijing a avut loc Conferința de Cooperare Internațională în domeniul Audiovizualului. CNC Moldova a fost invitată să participe, alături de reprezentanți a peste 20 de țări din întreaga lume. În perioada 4-28 mai, în România s-a desfășurat cea de-a XXI-a ediție a Festivalului Filmului European (FFE), în cadrul căruia au fost proiectate filme moldovenești, au fost prezenți reprezentanți ai CNC Moldova. În perioada 13-19 iunie, partea chineză ne-a oferit o nouă invitație de a participa la cea de-a 2 ediție a Sino-Foreign Audiovizual Translation & Dubbing Cooperation Workshop, la Shanghai”.
5. Pe 19 octombrie curent, CNC-Moldova a lansat inițiativa către Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) de a stabili relații de cooperare cu radiodifuzorii locali, și anume instituirea practicii de difuzare a operelor cinematografice autohtone la posturile de televiziune din țară, în condiții în care să avantajeze toate părțile implicate.
Clasamentul Uniunii Cineaștilor:
1. Crearea Centrului Național al Cinematografiei și alocarea de la bugetul de stat, după o pauză de aproape 25 de ani, a mijloacelor financiare pentru producția autohtonă de film.
2. În 2017 au intrat în producție 15 proiecte cinematografice autohtone. Respectiv, în scurt timp, vom vedea 15 filme moldovenești noi produse cu susținerea statului.
3. Organizarea celei de-a XIV-a ediții a Festivalului Internațional de Film Documentar CRONOGRAF, unde s-a înscris un număr record de documentare din toată lumea. În aceeași ordine de idei, am putea puncta și o altă ediție a caravanei cinematografice CRONOGRAF TUR 2017, care a ajuns cu proiecții de film în 22 de localități ale țării.
4. Organizarea următoarelor aniversari cinematografice: 55 de ani de la înființarea Uniunii Cineaștilor din Moldova; 65 de ani de la crearea studioului Moldova-Film; 30 de ani de la lansarea filmului „Tunul de lemn”; 20 de ani de la absolvirea primei generații de regizori ai catedrei Multimedia din cadrul AMTAP.
5. Organizarea primei ediții a Zilelor Filmului Moldovenesc la Orhei.
Alte materiale din seria „Ce a adus bun anul 2017 în...”:
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul asigurării drepturilor persoanelor cu dizabilități. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în mass-media. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul agriculturii. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul producerii de vinuri. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în ceea ce priveşte performanţa bancară. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în justiție și statul de drept. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 pe plan literar. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în diasporă. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul integrării europene. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în procesul de reglementare transnistreană. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul protecției copiilor rămași fără îngrijire părintească. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul politicii externe. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul combaterii corupției. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în investigarea furtului miliardului. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul patrimoniului cultural şi protecţiei monumentelor. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul educației. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul turismului. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul mediului. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul transplantului de organe și țesuturi. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul voluntariatului. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 pe segmentul de tineret. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în sport. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul transportului aerian. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul investițiilor străine. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul stomatologiei. Campanie IPN