CDER se pronunţă pentru o mai mare transparenţă în procesul de elaborare a Regulamentului privind subvenţionarea producătorilor agricoli
Coaliţia pentru Dezvoltare Economică Rurală (CDER) consideră că procesul de elaborare a Regulamentului privind subvenţionarea producătorilor agricoli se desfăşoară fără participarea unei categorii numeroase de beneficiari. Într-o şedinţă a clubului CDER s-a menţionat că circa 1,1mln de fermierii mici, neasociaţi, sunt practic excluşi din acest proces, transmite Info-Prim Neo.
Viorel Ghivriga, reprezentant al delegaţiei permanente a CDER, a spus că opinia micilor producători agricoli nu este luată în consideraţie la determinarea direcţiilor de subvenţionare şi a listei de beneficiari.
Valeriul Rusu de la Agenţia Habitat din Rezina a comunicat că în teritoriu nu sunt cunoscute nici numele persoanelor incluse în consiliile de repartizare a subvenţiilor, nici cele ale beneficiarilor. Cu atât mai mult, nu se cunoaşte nimic despre eficienţa, rezultatele subvenţionării.
Ion Perju, viceministru al agriculturii şi industriei alimentare, a menţionat că ministerul conlucrează în definitivarea Regulamentului privind subvenţioanarea producătorilotr agricoli. Acesta, de obicei, se elaborează la sfârşitul anului cu aportul Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova, Asociaţiei Uniagroprotect, proiectului USAID „Politici Agricole”, cu sindicatele din sectorul agrar şi Banca Mondială. Viceministrul agriculturii a subliniat că lista membrilor consiliilor de monitorizare a procesului de subvenţionare va fi publicat pe site-ul ministerului.
Fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli pe 2009 este prevăzut în sumă de 313 mln lei, a mai spus oficialul.
„Cea mai mare parte a acestor subvenţii o vor constitui subvenţiile investiţionale, acestea asigură o dezvoltare durabilă în agricultură. Direcţiile principale de subvenţionare vor fi înfiinţarea de plantaţii pomicole; producerea de legume în terenuri protejate şi procurarea de echipament şi utilaj pentru întreprinderile mici şi mijlocii de procesare, uscare şi conjelare a fructelor şi legumelor. De asemenea, vor fi prevăzute mijloace pentru acoperirea cheltuielilor de pompare a apei şi pentru stimularea agriculturii ecologice”, a declarat Ion Perju.
Participanţii la dezbatere din partea CDER au apreciat subvenţionarea de către stat în 2008 a procurării materialului semincier, dar au evidenţiat probleme în repartizarea mijloacelor pentru acoperirea cheltuielilor de pompare a apei la irigare. Acest tip de subvenţii este acordat prin intermediul Agenţiei Apele Moldovei, practic rămânând, în opinia excperţilor, în afara controlului din partea ministerului de profill. De asemenea, au fost evidenţiate probleme privind restituirea TVA la vânzarea producţiei agricole în interiorul ţării.
Reprezentanţii CDER au căzut de acord cu ministerul în ce priveşte majorarea subvenţiilor investiţionale până la 90 la sută din totalul subvenţiilor oferite producătorilor agricoli. Petru Flocosu de la Alianţa Fermierilor din raionului Drochia consideră, totuşi, că ar fi bine ca să se revină la subvenţionarea dobânzilor la creditele luate de fermieri de la asociaţiile de economie şi împrumut, în special în această perioadă când criza financiară mondială se face simţită şi creditarea de către bănci devine mai anevoioasă.
CDER include mai multe ONG preocupate de reformele în sectorul agrar. Printre acestea: AGROinform, IDIS Viitorul, Habitat, Rezina, acociaţiile raionale de fermieri, Uniunea meşterilor populari, Contact, Business Consulting Instutute, Agroext şi altele.