CCI din Republica Moldova şi România îşi coordonează eforturile de susţinerea a agenţilor economici din cele două ţări
Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) din Republica Moldova şi Camera de Comerţ şi Industrie a României au semnat un acord de colaborare în cadrul reuniunii oamenilor de afaceri din cele două state, desfăşurată în cadrul săptămânii investiţionale Moldova Business Week 2010, transmite Info-Prim Neo.
„CCI din Republica Moldova are semnate 12 acorduri de colaborare cu camere de comerţ din judeţele Braşov, Brăila, Constanţa, Iaşi ,Prahova, Sibiu, Suceava, Tulcea , Vrancea, iar filialele CCI au încheiat acorduri de colaborare cu 17 CCI judeţene. Avem lansate şi se realizează cu succes mai multe proiecte în comun, participăm la târgurile şi expoziţiile care au loc. Noul acord semnat va impulsiona relaţiile de parteneriat între instituţiile camerale şi ne va permite să acordăm un sprijin substanţial agenţilor economici în dezvoltarea afacerilor şi penetrarea a noi pieţe”, a declarat la semnarea acordului preşedintele CCI din Republica Moldova, Gheorghe Cucu.
Preşedintele CCI din România, Mihail Vlasov, a spus că următoarea acţiune va fi deschiderea unei reprezentanţe a CCI din România la Chişinău. „Această idee ne-a sugerat-o preşedintele Parlamentului şi preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, cu care am discutat pe parcursul vizitei sale la Bucureşti. Identificăm împreună cu omologul meu Gheorghe Cucu un sediu şi, în curând, sperăm să deschidem această reprezentanţă, a menţionat Mihail Vlasov.
Maria Parcalabescu, secretar de stat la Ministerul Economiei,Comerţului şi Mediului de Afaceri din România, a menţionat că, după ce în 2008 volumul comerţului între cele două state a atins o cifră record de 1,2 miliarde dolari, în 2009 aceasta a scăzut până la 700 de milioane . Este şi o veste bună că în 2010 lucrurile revin la normalitate, în primele patru luni ale anului curent s-a înregistrat o creştere cu 22% a schimburilor comerciale. Republica Moldova este al şaselea partener extracomunitar al României la export şi al 17-a partener extracomunitar la import.
„Sunt convinsă că acest clasament nu reflectă potenţialul nostru de afaceri. Republica Moldova poate ocupa un loc de top în comerţul total al României”, a menţionat Maria Parcalabescu. „Nu cred că locul 9 pe care îl deţine România în totalul investiţiilor străine în Republica Moldova – cu doar 68 milioane de dolari – este ceea ce ne dorim. Este momentul ca oamenii de afaceri din România să-şi redirecţioneze afacerile pe pieţe în dezvoltare şi una prioritară în acest sens este cea din Republica Moldova”, a mai spus secretarul de stat al Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri din România.
Mihai Dărăban, preşedintele CCI din Constanţa, a menţionat că delegaţia din acest oraş este interesată, în special, de proiectul Portului de la Giurgiuleşti, de oportunităţile investiţionale pe care le-ar oferi proiectul transportatorilor maritimi.
La reuniunea oamenilor de afaceri din România şi Republica Moldova au participat peste 40 de reprezentanţi de companii din România. Preşedintele interimar al Republica Moldova, Mihai Ghimpu le-a spus că guvernarea de la Chişinău va susţine, prin toate instrumentele posibile, stabilirea unor parteneriate durabile între agenţii economici din Moldova şi România, deschiderea unor producţii mixte şi lansarea altor proiecte reciproc avantajoase.