CCCEC este mulţumit de rezultatele Conferinţei Anticorupţie, însă societatea civilă are o atitudine critică
Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) este mulţumit de rezultatele celei de-a patra Conferinţe Naţionale Anticorupţie, care a avut loc în perioada 9-10 decembrie la Chişinău. Pe de altă parte, sectorul neguvernamental are o atitudine critică faţă de eficienţa evenimentului, transmite Info-Prim Neo.
Directorul CCCEC, Sergiu Burduja, a declarat la încheierea lucrărilor conferinţei că evenimentul a reuşit. „Scopul de evaluare a progreselor realizate pe parcursul anului 2008 în prevenirea şi combaterea corupţiei şi trasarea unor sarcini pentru viitor a fost atins”, a spus Sergiu Burduja.
Potrivit lui Burduja, propunerile şi obiecţiile înaintate în timpul conferinţei au fost incluse într-o rezoluţie. Printre acestea se numără modificarea legislaţiei în aşa fel ca infracţiunile de corupţie să fie pedepsite obligatoriu cu închisoarea şi cu privarea dreptului de a ocupa funcţii. Ale propuneri ţin de reevaluarea importanţei datelor statistice, consolidarea rolului subdiviziunilor de securitate internă, definitivarea strategiilor de comunicare a organelor de drept etc. Toate sugestiile urmează a fi implementate de CCCEC, în comun cu societatea civilă.
Solicitat de Info-Prim Neo, secretarul general al Alianţei Anticorupţie (alianţă de ONG-uri), Mircea Eşanu, a declarat că această conferinţă „a fost o bună retrospectivă a pretinselor progrese atinse în 2008 în lupta contra corupţiei”. Potrivit lui, în cadrul conferinţei au fost discutate prioritar politici anticorupţie, care nu vor avea rezultate în următorii doi ani. „Rapoartele prezentate de fiecare instituţie (CCCEC, Procuratura Generală, Ministerul Afacerilor Interne etc.) sunt irelevante. Cifrele prezentate, cum ar fi numărul cauzelor penale sau a condamnărilor pe infracţiuni de corupţie, nu sunt în măsură să descrie amploarea fenomenului”, a spus Mircea Eşanu.
Secretarul general al Alianţei Anticorupţie nu neagă că în acest an au fost înregistrate anumite progrese. „Însă, lipsesc din rapoarte cazuri grave de corupţie – cazuri cu implicarea înalţilor demnitari, miniştri, judecători, delapidări mari de fonduri. Şi avem suspiciuni că ele există”, a precizat Mircea Eşanu. Alianţa este îngrijorată de înmulţirea dosarelor penale în ajunul alegerilor parlamentare. „Oamenii îşi formează impresia că lupta anticorupţiei se duce doar în campania electorală, fapt care le diminuează încrederea în instituţiile statului”, a explicat Eşanu.
Cea de-a IV-a Conferinţă Naţională Anticorupţie, a avut genericul: „Progrese şi perspective în reprimarea corupţiei”. Conferinţa a fost organizată de CCCEC, cu suportul Proiectului comun împotriva corupţiei, spălării banilor şi finanţării terorismului în R. Moldova (MOLICO), co-finanţat de Comisia Europeană, Consiliul Europei şi Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare.