CCCEC dezvăluie amănunte despre arestarea unui membru CCA
Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) a emis un comunicat în care dezvăluie detalii despre arestarea lui Valeriu Soltan, membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), transmite Info-Prim Neo.
Cauza penală a fost pornită pe faptul coruperii pasive. „În cadrul urmăririi penale s-a stabilit că Valeriu Soltan, în complicitate cu alte persoane, ar fi extorcat de la preşedintele ONG „Sănătate” mijloace băneşti în sumă de 13 000 dolari SUA, pentru a nu crea impedimente în vederea activităţii postului de radio „Sănătate”, prin lipsirea de licenţă de emisie şi pentru a asigura protecţionismul din partea membrilor CCA”, se spune în comunicatul CCCEC.
În dimineaţa zilei de 12 iunie, Soltan a fost reţinut în flagrant în momentul în care directorul Radio Sănătate i-a transmis 12 000 dolari. Transmiterea banilor a avut loc la domiciliul lui Valeriu Soltan din satul Măgdăceşti raionul Criuleni, unde a fost efectuată percheziţia. Drept rezultat au fost depistaţi banii marcaţi „mită CCCEC”, anunţă Centrul.
Valeriu Soltan este actualmente deţinut în izolatorul de detenţie provizorie al Centrului.
Valeriu Soltan a fost reţinut pentru săvârşirea unei infracţiuni similare acum 2 ani . În iunie 2007, CCCEC a reţinut şi a interogat şi alţi membri ai CCA suspectaţi de corupţie, dar ulterior aceştia au fost eliberaţi, fără a le fi demonstrată vina. Membrii CCA Ludmila Vasilache, Vlad Ţurcanu şi Valeriu Soltan au atacat apoi în instanţă CCCEC pentru prejudicierea imaginii. Ulterior, Valeriu Soltan şi-a retras plângerea din judecată. Ludmila Vasilache şi Vlad Ţurcanu au mers până la capăt şi la finele anului 2008, Guvernul a plătit din banii contribuabililor câte 2 mii lei Ludmilei Vasilache, fiicei sale, şi fostului membru CCA Vlad Ţurcanu.
După şedinţa CCA de marţi, 16 iunie, Ludmila Vasilache şi preşedintele CCA, Gheorghe Gorincioi, s-au abţinut să enunţe comentarii cu privire la arestul lui Soltan, motivând că declaraţiile lor ar putea prejudicia ancheta. „Dacă această informaţie corespunde realităţii, acesta este un fapt regretabil”, a spus Gheorghe Gorincioi, care a insistat să nu se uite de prezumţia nevinovăţiei, până la pronunţarea unei posibile sentinţe.