CCCEC a identificat o grupare specializată în organizarea intrărilor şi ieşirilor ilegale ale autocamioanelor cu marfă
Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) a identificat o grupare care se ocupa de organizarea sistematică a intrării şi ieşirii ilegale a autocamioanelor de mare tonaj cu marfă în şi din RM, transmite Info-Prim Neo cu referire la Sergiu Puşcuţă, directorul Centrului. Puşcuţă a menţionat că în această grupare intrau 12 colaboratori vamali şi 16 agenţi economici din R. Moldova.
Gruparea utiliza în atingerea scopului întreprinderi - fantomă şi companii off-shore, atribuind, astfel, aspect legal schemelor frauduloase. Având mai mulţi executori, gruparea influenţa brokerii vamali ca să perfecteze documente false, totodată mituind vameşii, recompensele transmise variau între 3-10 mii dolari.
Astfel, în luna aprilie, la trecerea prin punctul vamal intern, reprezentantul brokerului vamal a declarat că transportă 72 mii metri liniari de cornize din plastic cu valoarea de peste 65 mii lei. Cofruntând însă documentele vamale cu cele prezentate de organele vamale din România, Centrul a constatat că TIR-ul transporta 50 poziţii de mărfuri de consum popular: îmbrăcăminte, covoare, lenjerie, anvelope, inclusiv cornize, ultimele valorănd doar 3 mii lei. În prezent, experţii calculează valoarea celor 49 poziţii nedeclarate.
În anii 2007 – 2008, CCCEC a examinat circa 100 declaraţii vamale suspecte. Alte 200 se află în proces de examinare.
Puşcuţă a mai spus că CCCEC colaborează activ în depistarea schemelor de contrabandă cu structurile vamale şi de combatere a criminalităţii din România şi Ucraina şi cu Serviciul Vamal al R. Moldova. O acţine comună a CCCEC cu Serviciul Vamal a fost desfăşurată în cazul introducerii de către agentul economic autohton SRL Redeser Grup a unui lot de marfă prin contrabandă. Maşina a trecut prin postul vamal Oancea – Cahul şi, ulterior, brokerul vamal a depus declaraţia vamală privind importul articolelor din pietre monumentale din gabbro şlefuite. Valoarea declarată a lotului era de 49 mii lei. După efectuarea controlului fizic a mijocului de transport, s-a constatat că, de facto, erau transportate mărfuri ale industriei uşoare (îmbrăcăminte, ţevi, furtunuri), estimate la 435 mii lei. În privinţa colaboratorilor vamali au fost iniţiate cauze penale.