CCCEC a depistat mai multe scheme frauduloase de contrbandă favorizate de inspectori vamali
Operaţiunile întreprinse de Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) cu începre din luna mai au permis depistarea unor scheme frauduloase de contrabandă favorizate de colaboratorii vamali. Despre aceasta a relatat directorul CCCEC Sergiu Puşcuţă într-o conferinţă de presă, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit lui, schemele presupuneau mai multe metode, precum introducerea tainică a mărfurilor prin eludarea posturilor vamale, declararea valorii diminuate a mărfii în vamă, comunicarea altui gen de marfă decât cel importat, etc.
„Deşi Centrul nu a finalizat examinarea tuturor acestor scheme, deja 12 lucrători vamali cu diferite funcţii administrative de diferit nivel au fost eliberaţi din serviciu, iar 2 au fost puşi sub învinuire pentru implicare directă şi participare activă la tăinuirea unor cazuri de contrbandă, care până la acest moment au cauzat statului prejudicii de 5 mln lei, cifra urmând să crească pe parcursul examinării altor episoade ale acestor scheme”,- a precizat Puşcuţă.
Concretizănd, el a spus că pe 29 mai, între orele 2.00-6.00, la postul vamal Giurgileşti-Galaţi, ofiţerii Centrului au documentat trecerea peste frontiera R. Moldova a unui autocamion Renault cu remorcă cu numere de înmatriculare poloneză, încărcat cu circa 20 tone de carne (inimi de bovină congelate). Valoarea totală a încărcăturii constituia 217 mii lei. Maşina a traversat fontiera, eludând controlul vamal, neprezentând nici un act confirmativ despre provenienţa mărfii şi neachitând taxa pentru dreptul de import.
„Acestă trecere nestingherită a încărcăturii a fost posibilă datorită cârdăşiei cu un grup de persoane, printre care erau şi doi colaboratori vamali - Afatarlî Oleg, şef al secţiei tranzacţii economice a postului vamal Cahul- Oancea şi Sandu Veaceslav, inspector vamal la postul vamal Ciurgiuleşti- Galaţi”,- a specificat el.
Din cercetările ulterioare ale CCCEC s-a costatat că mijlocul de transport respectiv a fost înregistrat doar la Serviciul Grăniceri şi cel veterinar.
Maşina a fost reţinută pe teritoriul unui depozit de la Chişinău, fiind identificate persoanele pentru care marfa era destinată, precum şi intenţia acestora de legiferare a mărfii prin transcrierea documentelor de provenienţă pe o firmă–fantomă.
Asemenea acţiuni cad sub incidenţa articolului 248 al Codului penal. Dosarul lucrătorilor vamali implicaţi se află în instanţa de judecată, legea prevăzând pentru făptaşi pedeapsă penală sub formă de închisoare de la 3 la 19 ani.
Marfa, 20 tone de carne congelată, urmează a fi confiscată în folosul statului.