CCA susţine că este prea indulgent cu radiodifuzorii
Radiodifuzori şi experţi în domeniu consideră că legislaţia conţine prea multe restricţii pentru instituţiile audiovizuale private, în timp ce membri ai Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) sunt de părerea că instituţia a fost prea îngăduitoare cu radiodifuzorii până în prezent. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul seminarului „Codul audiovizualului al R. Moldova: oportunitatea ajustării la standardele europene”, desfăşurat la 4 şi 5 martie la Chişinău.
Eugeniu Râbca, expert mass-media, a declarat că în Codul audiovizualului se acordă preponderent atenţie reglementărilor ce ţin de activitatea CCA şi a instituţiilor publice şi sunt ignoraţi radiodifuzorii privaţi. Codul audiovizualului, cu mici excepţii, conţine doar restricţii în activitatea radiodifuzorilor privaţi şi nu sunt prevăzute mecanisme şi reglementări privind stimularea activităţii acestora. Motiv pentru care, codul necesită îmbunătăţiri considerabile la compartimentul radiodifuzori privaţi. Este nevoie de o legislaţie care să stimuleze şi nu doar să conţină reglementări cu caracter restrictiv, a concluzionat expertul.
Şi unii radiodifuzori s-au arătat nemulţumiţi de reglementările din cod. Dan Lozovan, director al „Dixi media” SRL (retransmite în mare parte programele postului rusesc CTC – n.r.) a menţionat că, atunci când se cere o anumită proporţie de emisiuni proprii şi în limba de stat, nu se ţine cont de lipsa profesioniştilor în R. Moldova. Directorul postului de televiziune N4, Alexandru Petcov, a menţionat că radiodifuzorii se confruntă cu o birocratizare excesivă atunci când efectuează modificări ale grilei de emisie, oricât de minore ar fi ele.
Pe de altă parte, membrul CCA, Vlad Ţurcanu, a spus că autoritatea de reglementare în domeniu a fost excesiv de îngăduitoare cu radiodifuzorii timp de un an şi jumătate, închizând ochii la mai multe derogări de la legislaţie, mai ales când acestea au fost comise de radiodifuzori importanţi. „Există mulţi radiodifuzori care nu au înţeles prea bine că lucrurile s-au schimbat cel puţin legislativ şi că trebuie să acţioneze de altă manieră”, a declarat membrul CCA.
Ţurcanu a adăugat că implementarea unora dintre prevederile importante ale Codului audiovizualului a însemnat un eşec pentru CCA, dar şi pentru audiovizual în general. Radiodifuzorii nu asigură dublarea filmelor pentru copii şi nu respectă proporţia 80% a programelor informative proprii în limba de stat, etc. CCA, de asemenea, ar fi trebuit să aplice un tratament egal faţă de toţi radiodifuzorii, a menţionat Ţurcanu.
Seminarul a fost organizat de către Asociaţia Presei Electronice, Consiliul Coordonator al Audiovizualului, în comun cu Programul mass-media al Fundaţiei Soros-Moldova. Seminarul face parte din şirul de acţiuni, pe care Programul mass-media al Fundaţiei Soros-Moldova le realizează cu sprijinul Agenţiei Suedeze Pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (ASDI), în vederea edificării audiovizualului naţional pe principii democratice.