CCA reclamă încălcarea legislaţiei de către radiodifuzori în ce priveşte volumul producţiei proprii şi autohtone în limba de stat
Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) recomandă radiodifuzorilor să propună grile de emisie care ar fi conforme Codului audiovizualului în ce priveşte protejarea patrimoniului lingvistic şi cultural naţional. Recomandările CCA au fost publicate recent în „Monitorul Oficial al R. Moldova”.
CCA a iniţiat un control al serviciilor de programe existente şi a constatat că, la 4,5 luni de la intrarea în vigoare a Codului Audiovizualului, numeroşi radiodifuzori continuă să emită fără a ţine cont de prevederile de prevederile Codului şi anume obligativitatea de a asigura, începând cu 1 ianuarie 2007, un volum de producţie proprie şi autohtonă cu caracter informativ şi analitic nu mai mic de 70% în limba de stat. Sunt încălcate şi prevederile potrivit cărora serviciile de programe de cultură şi muzică difuzate în orele de maximă audienţă trebuie să conţină producţie autohtonă în proporţie de cel puţin 60% din volumul săptămânal rezervat transmisiunii genului respectiv de producţie. Sunt atestate încălcări şi la capitolul ce reglementează difuzarea filmelor artistice şi documentare care trebuie să fie prezentate cu dublaj sau subtitrare, iar cele pentru copii să fie dublate sau sonorizate în limba de stat.
CCA cere radiodifuzorilor care încă nu şi-au ajustat programele la normele Codului audiovizualului să elaboreze, în termen de o lună, noi grile de programe care răspundă rigorilor legislaţiei. După expirarea acestui termen, autoritatea naţională de reglementare în audiovizual va monitoriza modul de implementare a noilor grile, astfel încât radiodifuzorii care nu se vor conforma riscă sancţiuni prevăzute în Cod.