CCA dezaprobă presiunile exercitate de organele de forţă asupra jurnaliştilor şi regretă lipsa de solidaritate a unor instituţii ale audiovizualului
Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) îşi exprimă dezaprobarea faţă de acţiunile colaboratorilor Ministerului de Interne care, pe 27 martie, au intervenit în forţă asupra a două echipe de filmare, reprezentând posturile de televiziune PRO TV şi DTV.
CCA a constatat, joi, 29 martie, în urma audierii în şedinţă publică a directorilor celor două posturi, că reporterii şi cameramanii acestora au fost reţinuţi şi intimidaţi în timp ce îşi exercitau meseria, şi anume filmau la Chişinău o acţiune publică neautorizată.
Într-o declaraţie făcută publică şi citată de Info-Prim Neo, CCA, în calitatea sa de reprezentant şi garant al interesului public în domeniul audiovizualului şi autoritate responsabilă inclusiv pentru protecţia jurnaliştilor, solicită tuturor instituţiilor de stat şi neguvernamentale, precum şi tuturor cetăţenilor, să nu admită şi să prevină acţiunile de natură să-i supună pe jurnalişti unor presiuni sau ameninţări care să împiedice sau să restrângă în mod efectiv libera exercitare a profesiei lor.
Autoritatea naţională în domeniul audiovizualului aminteşte că, în conformitate cu articolul 15, alineat 3, al Codului Audiovizualului, „constrângerea autoritară (psihică), exercitarea presiunii prin intimidare a teleradiojurnaliştilor pentru a-i determina să încalce normele deontologice ale jurnalistului se pedepsesc conform legii”.
În acelaşi context, CCA a constatat cu regret că unele instituţii de presă audiovizuale nu au arătat solidaritate faţă de colegii lor de la PRO TV şi DTV şi au neglijat evenimentele de la 27 martie în care jurnaliştii de la cele două posturi de televiziune au fost reţinuţi şi intimidaţi. CCA face apel către toate instituţiile mediatice să reacţioneze prompt în cazul unor manifestări de asemenea gen.