CCA condamnă acţiunile autorităţilor din UTA Găgăuzia

Membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) critică proiectul Legii privind modificarea şi completarea Legii audiovizualului a UTA Găgăuzia, care este calificat ca fiind unul ilegal şi aduce atingere dreptului CCA de a reglementa domeniul comunicării audiovizuale în regiunea găgăuză, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al instituţiei se menţionează că prin acest proiect de lege autorităţile din Găgăuzia vor să substituie atribuţiile legale ale CCA şi ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei de a elibera licenţe de emisie, licenţe de utilizare şi autorizaţii de retransmisie, inclusiv pentru frecvenţe terestre, care sunt patrimoniu naţional. Autorităţile intenţionează să împuternicească Adunarea Populară a Găgăuziei cu atribuţiile de organ de monitorizare şi control a respectării de către radiodifuzori şi distribuitorii de servicii a prevederilor Legii audiovizualului a Găgăuzia şi să substituie competenţele legale ale CCA. De asemenea, autorităţile găgăuze intenţionează să instituie o altă procedură de alegere şi numire a membrilor Consiliului de Observatori ai Instituţiei Publice Regionale a Audiovizualului „Găgăuziya Radio Televizionu”.

Membrii CCA au calificat acţiunile autorităţilor găgăuze ca fiind contrare competenţelor atribuite de normele legale, deoarece Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei nu prevede dreptul de a emite şi a adopta legi care contravin Constituţiei şi legislaţiei Republicii Moldova, dar şi de a desfăşura activităţi de licenţiere a domeniului audiovizualului. Totodată, CCA a atenţionat asupra faptului că Adunarea Populară a Găgăuziei încearcă să-şi asume atribuţii de monitorizare a radiodifuzorilor, periclitând în acest fel activitatea instituţiilor audiovizuale care activează în baza licenţelor de emisie şi autorizaţiilor de retransmisie eliberate de Consiliul Coordonator al Audiovizualului.

Membrii CCA au menţionat că prin acest proiect autorităţile găgăuze încearcă să submineze suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, motiv pentru care au decis să sesizeze Preşedinţia, Parlamentul, Guvernul, Procuratura Generală, Curtea Constituţională şi Serviciul de Informaţii şi Securitate despre iniţiativa de modificare şi completare a Legii audiovizualului a UTA Găgăuzia cu norme ilegale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.