Curtea Constituţională a dispus vineri, 4 decembrie, încetarea temporară a efectelor Hotărârii recente a Parlamentului prin care au fost demişi patru directori ai Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică. Fără a prejudeca fondul cauzei, CC a dispus suspendarea acţiunii hotărârii respective, „în vederea evitării prejudiciilor şi consecinţelor negative pentru securitatea energetică a statului”, transmite IPN.
Curtea a reacţionat în acest fel la sesizarea prin care trei deputaţi au contestat demiterea conducerii printr-o hotărâre a Parlamentului din 3 decembrie 2015 şi a decis examinarea prioritară a sesizării menţionate în data de 8 decembrie.
Sesizarea depusă de deputaţii PDM, Andrian Candu, Sergiu Sîrbu şi deputatul PLDM Creangă contestă Hotărârea Parlamentului de abrogare a actului de numire în funcţie a conducerii ANRE. „Considerăm că, prin adoptarea Hotărârii Parlamentului nr. 224 din 3 decembrie 2015, Parlamentul a depăşit limitele constituţionale sfidând, astfel, Legea Supremă. Autorii hotărârii au folosit un „artificiu juridic” prin aşa-zisa abrogare a actelor de numire, care, după opinia noastră, este o absurditate juridică şi o ilegalitate”, se menţionează în document.
Autorii sesizării precizează că, în momentul votării hotărârii în Parlament, nu a fost examinată existenţa sau inexistenţa temeiurilor legale pentru revocarea din funcţie a directorilor ANRE. „Constatăm că directorii ANRE sunt inamovibili, iar autoritatea abilitată cu dreptul de desemnare este obligată să respecte independenţa acestora, fără nici o presiune politică, în caz contrar este diminuată esenţa şi semnificaţia mandatului. Funcţia de director al Consiliului de administraţie al ANRE nu este o funcţie politică, ci o funcţie publică, exponentă a unui interes public deosebit”, se mai spune în document.
Sesizarea mai menţionează că Parlamentul a sfidat direct şi indirect Constituţia prin adoptarea respectivei hotărâri. „Decapitarea unei instituţii precum ANRE, în plin sezon termoenergetic, lasă neacoperit, fără control şi gestiune efectivă, un domeniu extrem de important, mai ales că, potrivit reglementărilor legislative recente, această instituţie este obligată, în termen de maxim 15 zile, să revizuiască tarifele la gaz şi să îndeplinească alte atribuţii legale de importanţă majoră”, se menţionează în textul sesizării.