CC – încă un pas până la CEDO
Parlamentul ar trebui să pună în sarcina Curţii Constituţionale (CC) să examineze plângerile cetăţenilor nemulţumiţi de hotărârile finale pe cauze examinate în instanţele de judecată naţionale. De această părere este preşedintele CC, Dumitru Pulbere, care crede că, astfel, numărul persoanelor care se adresează la CEDO ar fi mai mic, transmite Info-Prim Neo.
„Cu părere de rău, CC nu are asemenea atribuţii. Sperăm, însă, că în curând se va forma un parlament care să revină la această întrebare”, a spus Dumitru Pulbere la o conferinţă de presă joi, 23 iulie.
Pulbere a amintit că un proiect de lege în acest sens nu a acumulat numărul necesar de voturi în 2005. „Se vehicula că această lege va interzice cetăţenilor moldoveni să se adreseze la CEDO, dar nu va fi nicio piedică pentru cetăţeni”, a declarat preşedintele CC.
„Sperăm că la şedinţa din decembrie a Comisiei de la Vieneţia se va examina această problemă din R. Moldova. Recursul individual al cetăţenilor va spori eficienţa sistemului naţional juridic. În acelaşi timp, va simplifica examinarea cererilor la CEDO, unde anual se acumulează peste 105 mii de plângeri”, a spus Gagik Harutyunyan, preşedintele CC din Armenia.
La aceeaşi conferinţă de presă a fost discutată problema modificării frecvente a Constituţiei.
„Regula importantă este cea a stabilităţii”, a spus Ioan Vida, preşedintele CC din România. „Problema are şi un alt aspect: Constituţia fixează şi limitele jocului politic. Uneori nu se respectă aceste principii şi se face un amestec dintre autorităţile publice şi partidele politice”, a menţionat Ioan Vida.
În acelaşi context, Aivars Endzins, membru al Comisiei de la Veneţia, a spus: „Legea trebuie să fie vie, însă trebuie să existe şi mecanisme ce ar stopa partidele politice să intervină cu modificări de interese”, a menţionat Endzins.
Timp de două zile, 22 şi 23 iulie, la Chişinău s-a desfăşurat o conferinţă internaţională în contextul aniversării a 15-a a Constituţiei R. Moldova. La conferinţă au participat preşedinţi ai curţilor constituţionale din 18 state şi mai multe organizaţii internaţionale, acreditate la Chişinău.
Constituţia R. Moldova a fost adoptată de către Parlament la 29 iulie 1994. Serbarea anticipată a fost provocată de alegerile parlamentare, stabilite pentru 29 iulie.