CC: În cazul apariției circumstanțelor de dizolvare, Parlamentul nu poate să activeze

În cazul apariției circumstanțelor de dizolvare obligatorie a Parlamentului ca urmare a blocajului legislativ sau a imposibilității de formare a Guvernului timp de trei luni, legislativul nu este în drept să desfășoare activitate. Prevederile se conține într-o hotărâre emisă sâmbătă, 8 iunie, de către Curtea Constituțională, după ce a fost sesizată ieri de deputații democrați, Sergiu Sîrbu și Vladimir Cebotari, transmite IPN.

Potrivit hotărârii CC, la apariția circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului în condițiile articolul 85 aliniatul 1 din Constituție, președintele țării este obligat, neîntârziat, să sesizeze Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor de dizolvare, cu emiterea, ulterioară a decretului de dizolvare a Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate.

De asemenea, se spune că orice acțiune sau act legislativ care are drept scop desfășurarea activității Parlamentului după apariția circumstanțelor de dizolvare obligatorie, constituie o încălcare gravă a prevederilor constituționale și sunt nule. „Parlamentul care urmează a fi dizolvat nu are statut și competențe identice cu Parlamentul mandatul căruia a expirat”, se mai spune în hotărâre.

Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

Deputații Blocului ACUM și ai PSRM au convocat pentru astăzi, 8 iunie, ședința Parlamentului, începând cu ora 12.30. Pe ordinea de zi figurează alegerea președintelui Parlamentului și a organelor de lucru ale legislativului, aprobarea programului de activitate al Guvernul și lista membrilor executivului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.