Curtea Constituţională a lipsit CNA de principalele instrumente privind testarea integrităţii judecătorilor, astfel această activitatea va fi blocată. Declaraţia a fost făcută de către vicedirectorul Centrului Naţional Anticorupţie, Cristina Ţărnă, în cadrul emisiunii „Fabrika”, la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.
Potrivit Cristinei Ţărnă, chiar dacă Legea privind testarea integrităţii judecătorilor a fost declarată în general constituţională, articolele declarate neconstituţionale au făcut-o nefuncţională. „Este acelaşi lucru de parcă ar fi fost declarată neconstituţională însăşi legea. Acei funcţionari care aşteptau să fie supuşi testării, deja pot să doarmă liniştiţi”, a spus Cristina Ţărnă.
Vicedirectorul CNA a precizat că în urma testării agenţilor publici, care a început în 2014, au apărut şi primele rezultate. „Au fost deconspirate scheme sofisticate de corupţie, despre care nici nu bănuiam că ar exista în realitate. În unele instituţii au picat testul toţi angajaţii cu funcţii de răspundere. Au fost descoperite probleme foarte grave. Totodată, pentru prima oară unii funcţionari au început să declare că au fost supuşi tentativelor de mituire. Pentru prima dată judecătorii au venit la noi să ne anunţe despre tentative de corupere. Au fost 7 cazuri de acest fel În acest interval scurt de timp lucrurile au început să se mişte, dar în urma deciziei Curţii Constituţionale ne vom întoarce de unde am pornit”, a declarat Cristina Ţărnă.
Pe de altă parte, avocatul Vitalie Catană a declarat că testarea integrităţii nu este un remediu eficient în eradicarea corupţiei. „Sunt avocat şi cunosc cum stau lucrurile. Testarea nu ajută la combaterea fenomenului corupţiei. Trebuie să găsiţi alte metode. Chiar dacă este recomandată de unele organizaţii precum OSCE, mai comit şi aceştia greşeli”, a spus avocatul.
Curtea Constituţională a declarat joi, 16 aprilie, constituţionale prevederile legii cu privire la testarea integrităţii profesionale a judecătorilor, cu excepţia unor articole. Preşedintele instanţei, Alexandru Tănase, a spus că statul are dreptul să testeze integritatea profesională a tuturor funcţionarilor săi, fără excepţie, însă problema constă în modalitatea în care se face această testare şi instituţia care este abilitată să o facă.