Cazurile de violenţă în rândul elevilor devin din ce în ce mai greu de controlat
Abuzul sexual şi cazurile de violenţă în rândul elevilor se întâlnesc tot mai des şi devin din ce în ce mai greu de evitat. Povara psihologică care îi apasă îi împinge pe unii copii la suicid. Managerii şcolilor, profesorii şi părinţii trebuie să să ştie cum să reacţioneze în astfel de cazuri şi cum să îi ajute pe copii, a declarat la un seminar la această temă Valentina Cujbă, vicedirector la Direcţia generală educaţie tineret şi sport (DGETS), transmite Info-Prim Neo.
Victoria Dochiţcu, coordonatorul Liniei Fierbinţi a Centrului internaţional „La Strada”, a menţionat că în Republica Moldova devine o obişnuinţă că minorii ajung victime ale abuzului sexual a unor persoane de peste hotare pe care le cunosc prin intermediul reţelelor de socializare. Deseori copiii nu vor să vorbească despre ceea ce li se întâmplă.
Dacă este sesizată o schimbare de comportament sau de limbaj la copii, dacă aceştia se aleg cu obiecte de preţ şi nu pot explica de unde le au, părinţii ar trebui să reacţioneze şi să discute cu ei pentru a nu-i lăsa să cadă în plasa abuzatorilor, a spus Victoria Dochiţcu.
Este greşit să se creadă că violatorii îşi aleg victimele doar printre minorii din familii vulnerabile. Deseori şi copiii din familii îndestulate au de suferit. Cei mai vulnerabili sunt copii care nu au o comunicare sănătoasă cu părinţii, copiii cu părinţi peste hotare, a mai spus coordonatorul Centrului „La Strada”.
Inspectorul pentru problemele minorilor din cadrul Comisariatului de poliţie a sectorului Buiucani, Galina Chioroglo, a declarat că în 10 luni ale anului curent s-au produs 198 de infracţiuni cu implicarea minorilor. 58 de cazuri sunt legate de furturi în şcoli. Deseori comportamentul neadecvat al copilului este influenţat de problemele în familie, unde nu este înţeles şi ascultat de părinţi.
Seminarul a fost organizat de către DGETS şi este primul dintr-un ciclu la tema abuzului sexual şi violenţei printre elevi.