”Cazul Evghenii Cuzmin. Moldova Gaz și SIS – piața dezinformării și șantajului politic din Republica Moldova”

”Cazul Evghenii Cuzmin. Moldova Gaz și SIS – piața dezinformării și șantajului politic din Republica Moldova”

«Дело Евгения Кузмина. Молдова Газ и СИБ – рынок дезинформации и политического шантажа в Республике Молдова»


La 1 aprilie 2022, mass media din Republica Moldova a reflectat pe larg faptul că PCCOCS a efectuat percheziții la domiciliul, biroul de serviciu și în automobilele lui Evghenii Cuzmin, consilierul președintelui Moldova Gaz.

Evghenii Cuzmin, fost ofițer SIS, actualul consilier al președintelui Moldova Gaz, este implicat în crime grave, precum: gestionarea ilegală a unei rețele de Telegram canale pe care se distribuie știri false, informații ce constituie secret de stat, ofense, calomnii, injurii și campanii de denigrare și discreditare a persoanelor publice și politicienilor din R.Moldova. Cuzmin este instrumentul de bază al unui grup organizat criminal specializat de mai mulți ani în fabricarea și răspîndirea știrilor false, dezinformare, furtul și divulgarea informațiilor atribuite la secretul de stat, realizarea provocărilor în mediul on-line din Republica Moldova, șantajul politicienilor și persoanelor publice. Din cadrul acestui grup organizat criminal fac parte ofițeri activi de rang înalt din cadrul SIS, jurnaliști, blogheri, formatori de opinie și alte persoane ce se manifestă activ în spațiul public.

Reamintesc, la data de 07 septembrie 2021, am organizat o conferință de presă cu genericul:  ”Incompetența criminală a conducerii SIS și consecințele dezastruoase pentru securitatea statului?” în cadrul căreia am adus acuzații grave la adresa lui Artur Gumeniuc, director adjunct SIS și Vadim Ceban, președintele Moldova Gaz legate de posibilile activități ilegale și criminale ale acestora. De asemenea, în cadrul conferinței am adus la cunoștința societății despre activitățile criminale ale lui Evghenii Cuzmin, actualul consilier al președintelui Moldova Gaz.

Atunci m-am adresat public șefului Moldova Gaz cu mai multe întrebări concrete despre activitatea ilegală a lui Cuzmin și am solicitat public lui Vadim Ceban de a interveni personal pentru a stopa aceste ilegalități ce sunt comise pînă în prezent de către consilierul său. De asemenea, după conferința mea de presă, mai multe surse mass-media s-au adresat șefului Moldova Gaz pentru a oferi comentarii la subiect. Însă, dl Ceban într-un mod iresponsabil și laș s-a ascuns și a sperat că această situație va trece ca de-obicei neobservată.

La data de 03 ianuarie curent, l-am sesizat printr-o scrisoare oficială, pe președintele Moldova Gaz despre crimele consilierului său Evghenii Cuzmin. L-am informat oficial pe dl Ceban că consilierul său publică pe telegram canale informații strict secrete despre unele operațiuni SIS, divulgă identitatea ofițerilor SIS, scrie mesaje calomnioase și denigratoare la adresa politicienilor, persoanelor publice, diplomaților străini acreditați la Chișinău, minorităților naționale, solicitându-i acestuia să ia o atitudine clară în acest sens față de activitatea criminală a consilierul său.

Apare o întrebare firească către Președintele Moldova Gaz – dl Vadim Ceban este coparticipant, comanditarul sau personal este implicat în aceste crime?

Subliniez că Vadim Ceban în pofida tuturor probelor, înregistrărilor audio publice și informațiilor prezentate în care consilierul său Evghenii Cuzmin personal recunoaște că ar sta în spatele acestor crime, fiind și autorul mai multor Telegram canalele anonime: ”Velehov”, ”Nevelehov”, ”Утечка Газа”, ”Мамалыга и Токана” și alte zeci de Telegram canale create cu numele persoanelor publice din R.Moldova, Vadim Ceban din nou a ignorat solicitarea oficială în care este invinuit de coparticipare la infracțiune.

Informez societatea, că pînă în prezent nu am primit nici un răspuns din partea șefului Moldova Gaz. La 18 februarie curent, peste 30 de zile de la solicitarea mea oficială, am contactat telefonic executorul sesizării mele din cadrul Moldova Gaz, dl Radu Mandraburcă, șeful direcției juridice Moldova gaz care mi-a declarat ”Nu așteptați răspuns... Moldova Gaz nu este obligată sa vă raspundă...!”.

Astăzi este cunoscut pentru toți că Evghenii Cuzmin, consilierul președintelui Moldova Gaz figurează în dosarele penale PCCOCS pentru comiterea infracțiunilor despre care m-am referit în conferința mea de presă din 07 septembrie 2021 și despre care l-am sesizat oficial pe dl Vadim Ceban.

În acest context mă adresez Procuraturii Generale și PCCOCS cu o sesizare oficială de al atrage pe Vadim Ceban, președintele Moldova Gaz la răspundere penală pentru coparticipare la crimă - deoarece dl Ceban a fost informat de nenumărate ori despre crimele comise de către consilierul său Cuzmin, iar lipsa reacțiilor ne dă de bănuit că Vadim Ceban ar putea fi co-organizatorul acestor crime. Subliniez, că în pofida scandalului de vineri cînd toată presa din Moldova a scris despre acest incident, iar în incinta sediului Moldova gaz au avut loc percheziții, dl Vadim Ceban ca un laș, absolut iresponsabil, continuă să se prefacă că nimic nu se întîmplă. Noi nu înțelegem cine este conducătorul acestei întreprinderi strategice, dacă dl Ceban se ascunde în continuu. Nu este de mirare la ce situație dezastruasă a adus Vadim Ceban și ”consilierii” săi situația la această întreprindere strategică pentru Republica Moldova.

În conferința mea de presă din 7 septemrie 2021 am menționat că Artur Gumeniuc, ex-directorul SIS, consilierul lui Igor Dodon, este cel care a coordonat și coordonează în continuare toate activitățile criminale ale lui Cuzmin și altor actuali ofițeri de rang înalt din cadrul SIS, care îi furnizează lui Cuzmin informații cu caracter secret din cadrul SIS pentru a fi publicate.

Subliniez, că după conferința mea de presă a fost reținut finul de cununie a lui Gumeniuc, la fel ofițer SIS, pentru divulgarea secretului de stat.
Nu este secret că Artur Gumeniuc, în fiecare zi, se afla în incinta Serviciului de Informații și Securitate, acumulează diferite informații cu caracter închis, iar în partea a doua a zilei se află la întâlniri cu exponenții intereselor socialiștilor. Nu e secret și faptul că Artur Gumeniuc pune sarcini și coordonează activitatea criminală a unor șefi din cadrul SIS și a consilierului președintelui Moldova Gaz Evghenii Cuzmin, care publică informațiile prezentate de Gumeniuc pe Telegram canale. Rog Procuratura și PCCOSC să examineze și aspectul dat.

Aduc la cunoștința societății că acest Gumeniuc a împânzit structurile de forță și în special SIS cu rude, fini, cumătri. Un alt fin de cununie a lui Gumeniuc, căsătorit cu consiliera lui Dodon, până în prezent este reprezentantul oficial al SIS la Moscova (vă rog să ridicați istoria contrabandei cu anabolizante în Ambasada R.Moldova la Moscova). Acest fin de-a lui Gumeniuc a fost șeful nemijlocit a lui Cuzmin și a stat la baza creărei rețelei ilegale de Telegram canale de către SIS, pe care sunt lansate dezinformări și știri false – așa zisele operațiuni secrete SIS de influență a mediului electronic. Este ușor de presupus ce fel de activități ”politice” și în interesul cui îndeplinesc toate aceste rude ale lui Gumeniuc sub paravanul SIS și Moldova Gaz, de comun cu Cuzmin și  Vadim Ceban. Apropo, toate aceste crime – așa zisele operațiuni SIS de influență în mediul electronic, în realitate Telegram canale și site-uri anonime de știri false au început să funcționeze din anul 2018 și activează pînă în prezent. Suntem convinși că Paviuc și astăzi de la Moscova continuă să gestioneze telegram canale pe care publică informații din cadrul SIS.

Reamintesc, că în campania electorală pentru alegerea președintelui R. Moldova din toamna anului 2020, Gumeniuc prin intermediul lui Kuzmin – repet încă o dată, ofițer SIS și consilier al președintelui Moldova Gaz, a lansat informații false cu scop de a influenta opinia publică în interesul politic a lui Dodon, lansând idei false și dezinformări precum că în mediul cel mai apropiat al principalului candidat de opoziție la funcția de președinte - Maia Sandu, sunt infiltrați agenți ai serviciilor speciale din Tiraspol – cu scop de discreditare a candidatului PAS în scrutinul prezidențial.

Astfel, putem presupune cu certitudine că Artur Gumeniuc și Vadim Ceban sînt coordonatorii Telegram canalelor și site-lor de ”fake-news” patronate de socialiști pentru a discredita oponenții politici PSRM. Asta nu înseamnă că Cuzmin nu s-a infiltrat astăzi și în cercul jurnaliștilor din așa numita dreapta. Noi vedem foarte clar că mai multe informații prezentate la Jurnal TV și TV 8 sunt regizate de Cuzmin prin intermediul ”agenturii” sale. Cine sunt aceste persoane veți vedea curând, deoarece ei se vor desconspira singuri.

Apropo, zilele trecute Gumeniuc a fost petrecut la pensie cu mare fast, cu o indemnizație de peste jumate de milion de lei și o pensie de 1 mie de dolari pe lună. Oare ce contribuție a adus acest individ Gumeniuc securității și prosperării Republicii Moldova în toată cariera sa remarcabilă de mare ”Cekist”? Pentru ce ”merite deosebite” statul trebuie să-i achite așa bani lui Gumeniuc? Oamenii de rînd care au muncit toată viața și astăzi primesc pensii de 2 mii lei oare cum reacționează cînd aud de un așa absurd? Ce a produs Gumeniuc în viața sa în afară de intrigi și scheme ca să primească așa bani?

În acest context, solicit Procuraturii Generale și PCCOCS să fim invitați pentru a prezenta toate probele noastre că Artur Gumeniuc este persoana care a coordonat și coordonează activitățile criminale ale lui Cuzmin și ai unor actuali șefi de direcții generale din cadrul SIS prin furtul și furnizarea informațiilor secrete, inclusiv la comanda ex-președintelui Igor Dodon.

Apare și o altă întrebare de unde Gumeniuc care transmitea informații strict secrete lui Cuzmin pentru a fi publicate, a avut acces la aceste informații secrete și la operațiunile peste hotare pe linia direcției informații externe SIS? Cine din SIS i-a oferit acest acces? Rog Procuratura și PCCOCS să examineze și aspectul dat.

Este firesc să ne întrebăm ce se întîmplă în realitate astăzi în cadrul SIS?

Iată ce se întîmplă: consilierul lui Dodon Artur Gumeniuc îl detașază pe ofițerului SIS Evghenii Cuzmin la Moldova Gaz, Gumeniuc fură informații strict secrete pe linia spionajului extern din cadrul SIS, le transmite consilierului președintelui Moldova Gaz Evghenii Cuzmin care le publică pe Telegram canale anonime. Șeful contraspionajului SIS în această perioadă în loc să asigure contrainformativ protecția secretului de stat și să lupte cu alde Cuzmin și Gumeniuc, fumează cu Gumeniuc jumătate de zi, iar în partea a doua a zilei este concentrat pe activități mai importante, potrivit presei de hărțuire sexuală a subalternelor. În acest timp directorul Moldova Gaz cărui i se comunică oficial aceste informații de cîțiva ani deschis se preface mort în popușoi, prins cu sacul plin. Aici mă refer și la acuzațiile recente ale ANI, despre ilegalitățile comise de Vadim Ceban în precedenta sa funcția de vice-Bașcan în Găgăuzia.

Apropo, referitor la fărădelegile lui Vadim Ceban în Găgăuzia, după cîte s-au scris în presă, Evghenii Cuzmin era ofițerul SIS responsabil de Găgăuzia și aduna compromat pe vice-Bașcanul Vadim Ceban.

Aceste mici detalii descrise mai sus care se petrec astăzi în cadrul SIS oare nu sunt un teatru al absurdului?

Solicit Procuraturii și PCCOCS să atragă atenția și asupra următorului fapt.

În iulie 2020, Elena Pahomova, redactorul principal al televiziunii transnistrene a declarat public într-un video că Evghenii Cuzmin este ”bărbatul vieții sale...” – subînțelegem aceste cuvinte că Cuzmin este concubin și apare întrebarea legitimă, despre concubinajul politic al ofițerului SIS Cuzmin cu redactorul principal al televiziunii transnistrene.

Din informațiile răspîndite personal de Evghenii Cuzmin, acesta era responsabil și de segmentul transnistrean. Acest concubinaj despre care vorbește Pahomova în realitate reprezintă legătura  suspicioasă care era utilizată pe larg de către Cuzmin cu Pahomova în regiunea transnistreană.

Solicităm Procurorului pe caz din cadrul PCCOCS audierea Elenei Pahomova pentru a afla cîte și ce secrete pe care le cunoștea Cuzmin au fost transmise din cadrul SIS acesteia în perioada cînd Pahomova activa în regiunea transnistreană, unde și către cine informațiile secrete au fost transmise mai departe? Subliniez că ex-directoul SIS în perioada 2016-2017 era alarmat despre faptul existenței scurgerii de informații secrete din cadrul SIS către servicii speciale străine.

La data de 12 ianuarie 2022 am sesizat oficial și Misiunea de Audit a Curții de Conturi pe cazul Moldova Gaz, în special asupra faptului că Vadim Ceban beneficiază de un număr exagerat de consilieri, a căror activitate și rol în companie nu este cunoscută societății. În spațiul public de mai multe ori a fost reflectat faptul că la aceste funcții de consilier au fost numite pe criterii politice mai multe persoane apropiate de Igor Dodon, care nu sunt specialiști în energetică, dar cărora le-a fost asigurat ”un loc călduț”, cu un salariu lunar de peste 40 de mii de lei.

În contextul crizei actuale în domeniul energetic, apariției unei stări incerte în rândul populației pe fonul măririi prețului la gazele naturale, este de interes public de a clarifica cum ”Moldova-Gaz” gestionează resursele financiare, inclusiv la capitolul cheltuieli administrative pentru întreținerea personalului inclusiv pentru întreținerea consilierilor săi. 

În acest context, mă adresez acum în emisie directă Procuraturii Generale și PCCOCS!

Rog să verificați informația potrivit căreia Evghenii Cuzmin care practic nu frecventează orele de serviciu a primit pe ultimul an mai mult de 1 mln lei. Este oare aceasta o formă de spălare de bani sau sustragerea mijloacelor financiare în proporții deosebit de mari sau o altă formă de crimă – deoarece, Cuzmin nu apare la serviciu, nu are rezultate în muncă, nimeni nu cunoaște cu ce se ocupă. În condițiile cînd Moldova Gaz a acumulat datorii de sute de milioane de lei, Vadim Ceban organizează angajări fictive. Ce fel de lucru este acesta să nu frecventezi orele de serviciu și să primești milioane de lei? Cine achită acești bani? Oamenii de la sate care se încălzesc cu lemne?  

Rog insistent PCCOCS și Curtea de Conturi să se sesizeze la acest subiect.

Subliniez, că toate aceste activități ilegale durează de ani de zile, iar lipsa reacției din pareta Jurnal TV și TV8 întotdeauna au trezit nu doar suspiciuni și bănuieli rezonabile, dar și presupunerile că în aceste instituții media există persoane care se află la legătură cu rețeaua criminală despre care vă relatez în conferința de astăzi. Haideți să vedem dacă și de această dată se vor face tentative de a sustrage atenția publică de la subiectul de bază încercînd să ne atragă pe o pistă absurdă că în spatele acetor informații și declarații pe care le fac acum ar sta ”oamenii lui Plahotniuc”, frustrarea mea personală, 25 milioane furați în Afganistan și alte aiureli de acest gen.

Tentativele lui Cuzmin de a se erija în luptător cu ”schemele din Moldova Gaz”, sunt compromise din start, deoarece anume noi vorbim de ani de zile că la Moldova Gaz nimic nu se schimbă deoarece anume așa indivizi ca Ceban și Cuzmin se ocupă cu aceea ce am descris mai sus. Dacă Ceban și Cuzmin au desconspirat schema lui Plahotniuc și Dodon la Moldova Gaz solicităm să fie făcută publică imediat. Calificăm această linie de comportament ca o încercare prostească de a induce din nou în eroare opinia publică pentru a camufla propriile infracțiuni.

Haideți să vedem cine de această dată îl va proteja pe Cuzmin din mass-media moldovenească și cine cu adevărat lucrează în interesul lui Dodon a cărui exponent este Cuzmin.

Folosesc acest prilej, pentru a mă adresa public Președintelui Republicii Moldova Maia Sandu.

Stimată Doamnă Președinte,

Astăzi la funcții cheie în cadrul SIS se află un grup de persoane incompetente, implicate în activități ilegale și criminale, care au fost numite în funcție pe timpul lui Dodon și activează bine mersi pînă în prezent. Pe parcursul ultimului an, am transmis Dvs mai multe sesizări oficiale cu date concrete și probe despre activitățile ilegale ale unor șefi de direcții generale din cadrul Serviciului.

Astăzi în cadrul SIS persistă o stare de demoralizare totală. Ciumacenco, Ojog, Racoviță, Pavliuc, Cuzmin și alți ofițeri numele cărora nu le pot pronunța public sunt protejați, coordonați și dirijați de către Artur Gumeniuc, consilierul lui Dodon, conducătorul real al SIS. Toate aceste persoane au fost puse în funcție pe timpul lui Dodon, toți aceștia figurează în dosare penale și toți sunt implicați în crime, inclusiv ativități ilegale contra Dvs., stimată dna Maia Sandu.

Doamna președinte Maia Sandu, perchezițiile PCCOCS la ofițerul Cuzmin demonstrează că am dreptate. Vă rog insistent să Vă implicați să schimbați lucrurile în cadrul SIS, să fugăriți toți acești incompetenți și criminali din cadrul SIS. Sunt disponibil să Vă prezint toată informația cu probele respective.


Declar public, că toate ilegalitățile acestui grup criminal în continuare vor fi făcute publice. Vă asigur că acest subiect va fi dus la bun sfârșit conform legislației în vigoare.

Aceste informații prezentate astăzi în conferința de presă sunt doar a zecea parte din toată informația care va fi făcută publică în viitor.

Și la final

Dumneavoastră vă întrebați, pentru ce Gumeniuc, Cuzmin și alți ofițeri SIS publică informații secrete pe Telegram canale?

Vă explic popular: Din informațiile de presă Artur Gumeniuc a fost și este implicat masiv în coordonarea contrabandei. Gumeniuc pe parcursul a mai multor ani compromite pe oricine care se opune crimelor sale și regimului politic. Cine încearcă să-l critice pe Plahotniuc, Dodon sau încearcă să se atingă de tema contrabandei, imediat i se deschid conturi de Telegram canale, persoana este intimidată și bombardată cu fake-uri. Persoana responsabilă de aceasta a fost și este Cuzmin. Cum incercați să vă atingeți de aceste subiecte sensibile – imediat vă veți trezi cu articole în care veți fi descreditat, emisiuni TV și multe alte potlogării din arsenalul lui Cuzmin și a șefilor de subdiviziuni din cadrul SIS pe care i-am menționat.

Cuzmin a primit pentru anii precedenți zeci de mii de Euro și dacă Dvs credeți că asta pentru că luptă cu Plahotniuc – asta crede doar TV8. Iar, Jurnal TV face 100 de emisiuni despre piloții din Afganistan, fără macar o singură dată să contacteze pe cei care s-au ocupat de acest caz.

Declar, că TV8 și Jurnal TV sunt utilizați de către Cuzmin și unii ofițeri SIS menționați. Subliniez, Dvs. sunteți utilizați și nu conștientizați acest fapt!

Consider că aceste posturi TV o fac inconștient și nu din interes meschin, ceea ce totuși nu le face față.

Vă previn, dacă veți încerca să ne catalogați primitiv ca apărători ai intereselor lui Plahotniuc sau alte forme de manipulare a publicului, o să vă faceți de rîs, deoarece anume oamenii lui Plahotniuc m-au scos din funcție pe mine și alți colegi, dar asta este tema unei alte conferințe de presă care va urma foarte curînd.

Vă mulțumesc pentru atenție


Alexei SEREBREANSCHI, colonel rezervă SIS, fost șef al spionajului extern

*******
DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.