Instituția Avocatului Poporului califică cazul în care un copil de un an a înghețat în stradă, fiind uitat de mama lui aflată în stare de ebrietate, drept unul îngrozitor, care denotă existența unor probleme serioase de sistem în domeniul protecției mamei și copilului, transmite IPN.
Avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, recomandă angajarea specialiștilor pentru drepturile copilului în toate primăriile din țară, dat fiind că asistenții sociali comunitari sunt suprasolicitați și nu se pot implica la modul efectiv pentru asigurarea protecției copiilor în situații de risc. „Nu putem face economii pe seama copiilor. Țara în care copiii mor înghețați de frig în stradă nu poate avea viitor”, susține ombudsmanul.
Avocatul poporului pentru drepturile copilului consideră necesară convocarea unei ședințe cu participarea factorilor de decizie de nivel central pentru examinarea cazului sub aspectul asigurării cadrului juridic și instituțional necesar pentru prevenirea a astfel de tragedii și asigurarea protecției copiilor aflați în situație de risc.
În opinia ombudsmanului, veriga slabă în exercitarea atribuțiilor de asigurare a protecției copiilor aflați în dificultate este la nivelul autorităților publice locale. Asta deoarece există lacune în funcționarea mecanismului intersectorial de cooperare pentru identificarea, evaluarea, referirea, asistența și monitorizarea copiilor victime și potențialelor victime ale violenței, neglijării exploatării și traficului. Acest mecanism trebuie să lucreze mai mult pentru prevenirea situațiilor de risc eminent pentru copii, menționează Maia Bănărescu.
Un copil de un an a fost găsit pe marginea drumului, într-o localitate din raionul Nisporeni, fără semne de viață, miercuri, 28 noiembrie. Poliția a deschis un proces penal pe caz, care urmeze să treacă într-o cauză penală după ce vor fi făcute expertizele medico-legale. Mama bebelușului, o femeie de 29 de ani, le-a spus oamenilor legii că s-a pornit cu copilul la vecini, dar, fiind în stare de ebrietate, nu ține minte unde a rămas copilul, întorcându-se singură acasă. Femeia mai are un copil, de zece ani. Dacă va fi găsită vinovată de lăsarea în primejdie a copilului, soldată cu deces, riscă până la patru ani de detenție, dar și decăderea de drepturi părintești pentru celălalt copil.