Caz de rabie la un câine într-un sat din raionul Dubăsari

Caz de rabie la un câine în localitatea Pohrebea, raionul Dubăsari. Cadavrul animalului a fost incinerat, iar resturile rezultate în urma arderii au fost înhumate, precizează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, transmite IPN.

Rabia este o zoonoză mortală cauzată de un virus care atacă sistemul nervos. Virusul este secretat în salivă şi se transmite la animale şi om prin mușcătura unui animal infectat. Rabia poate fi transmisă și atunci când saliva unui animal turbat vine în contact cu răni deschise ale pielii sau cu ochii, nasul sau gura unei persoane sau ale unui animal. Clinic, se manifestă ca encefalomielită acută şi, odată ce apar simptomele vizibile ale bolii, rabia este aproape întotdeauna fatală.

Pentru prevenirea cazurilor de rabie, se recomandă ca animalele de companie să fie vaccinate antirabic. Animalele domestice nu trebuie lăsate să hoinărească. Copiii trebuie să fie învățați să nu atingă niciodată animale necunoscute, chiar dacă acestea par prietenoase.

ANSP recomandă să se întreprindă măsuri de limitare a accesului vulpilor, care pot răspândi rabia, în gospodării și să se excludă contactul acestora cu animalele de casă.

Dacă cineva este mușcat de un animal care poate fi bolnav, rana trebuie spălată cu apă şi săpun. Persoana va merge de urgență la medicul de familie și va fi anunță autoritatea sanitar-veterinară.

În luna noiembrie a acestui an, Compania Națională de Asigurări în Medicină a alocat aproape 628 de mii de lei din fondul măsurilor de profilaxie pentru procurarea celui de-al doilea lot de 5000 de flacoane de vaccin antirabic pentru anul curent. Primul lot de 7000 de doze de vaccin antirabic a fost achiziționat în luna aprilie 2023 și a costat peste 879 de mii de lei, bani alocați la fel din fondul măsurilor de profilaxie al CNAM.

Un caz de rabie umană a fost înregistrat în municipiul Chișinău în vara anului 2019. Un băiat de 11 ani a murit după contactul cu un câine infectat. Copilul era în grija unei femei care a mers cu el la medicul de familie abia după trei săptămâni de la incident, după ce băiatul a făcut febră. Copilul a fost spitalizat, dar  nu a putut fi salvat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.