Caz de rabie în Căuşeni. Un bărbat muşcat de câine s-a adresat târziu la medici

Un bărbat în vârstă de 39 de ani a fost internat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă” cu suspecţie la rabie. Pacientul, originar din raionul Căuşeni, a fost muşcat de propriul câine, care a pierit la două zile după incident. Contactul cu animalul infectat de rabie a avut loc la data de 2 iulie, însă pacientul nu s-a adresat după primul ajutor medical imediat după muşcătură şi nu a efectuat profilaxia specifică şi nici tratament adecvat. Ministerul Sănătăţii informează oamenii că în caz că sunt muşcaţi de animale, trebuie să se adreseze imediat la medic, transmite IPN.

Bărbatul s-a adresat la medic abia la data de 30 august la Spitalul raional Căuşeni. Bolnavul a fost internat în secţia terapie acută cu greutate de respiraţie provocată de apă sau chiar de sunetul apei, sete, febră, slăbiciuni generale. Pacientul este internat, starea lui fiind grav-stabilă.

Anual Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor depistează 130 – 200 de animale bolnave de rabie, în majoritatea teritoriilor administrative ale ţării. Sursa principală de infecţie rămân a fi vulpile, dar şi alte animale sălbatice precum dihori, jderi, bursuci sau domestice – bovine, caprine, ovine, cabaline. Infectarea cu rabie de obicei se efectuează prin muşcătură.

Ministerul Sănătăţii îndeamnă cetăţenii să se adreseze după prim ajutor medical în orice instituţie medicală publică din ţară, în cazul în care au fost agresaţi de animale. Ajutorul medical primar se acordă gratis, la adresare, de către medicul de profil general. Acesta include spălarea abundentă cu soluţie de săpun a rănii provocate şi prelucrarea cu tinctură de iod 5% sau spirt etilic 70%, după care se aplică un pansament steril. Se interzice prelucrarea chirurgicală a rănii pe parcursul primelor 3 zile, cu excepţia rănilor ce necesită intervenţie chirurgicală după indicaţii vitale.

Tratamentul profilactic antirabic se efectuează prin administrarea vaccinului şi se prescrie doar de medicul responsabil de acordarea asistenţei medicale antirabice.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.