Cauzele penale pornite împotriva lui Alexandr Stoianoglo pe 5 octombrie 2021 sunt abuzive și absolut ilegale. O spun avocații procurorului suspendat. Într-o conferință de presă la IPN, avocatul Vasile Gafton a menționat că într-un termen record, de două ore, a fost pornită urmărirea penală pe cinci capete de acuzare. Pe lângă acestea, au fost depuse și plângeri.
La 15 octombrie, ex-procurorul Procuraturii Anticorupție Viorel Morari a depus o plângere, care a fost analizată de CSP și a fost desemnat un procuror care să o examineze. Din presă s-a aflat că ar fi fost pornită o cauză penală, dar până astăzi lui Alexandr Stoianoglo nu i s-a adus la cunoștință vreo ordonanță în acest sens. Ieri însă a primit o citație la procuror pentru 25 ianuarie, ora 10.00, a comunicat Vasile Gafton.
Un alt avocat, Iurie Mărgineanu, s-a referit la cele două hotărâri ale Consiliului Superior al Procurorilor pe care avocații le-au contestat. Prima este decizia prin care a fost desemnat un procuror pentru examinarea petiției depuse de deputatul Lilian Carp. Iar a doua vizează procedura de evaluare a procurorului general. În hotărârile emise, CSP menționează că respectivele pot fi atacate conform termenului stabilit de Codul administrativ în instanța de conștiincios administrativ.
Legat de prima hotărâre, Curtea de Apel a declarat inadmisibilă cerea de chemare în judecată, considerând că lui Alexandr Stoianoglo nu i s-a încălcat niciun drept. Fiind contestată cu recurs, în timp ce încheierea era în examinare la CSJ, a venit și avizul Comisie de la Veneția. În opinia avocatului, acest aviz a fost negativ practic pe toate capetele de consultare. Până la final, după un răgaz, CSJ a respins cererea avocaților. În al doilea caz, acum a fost depus un recurs la CSJ. Se invocă faptul că Alexandr Stoianoglo nu are dreptul la un tribunal, fapt garantat de Convenția Europeană pentru drepturile omului, Constituția și articole din Codul administrativ. „Stoianoglo nu are dreptul de a depune cereri pentru protejarea drepturilor sale în instanță”, a menționat avocatul.
Cel de-al treilea avocat, Victor Munteanu, a adăugat că modificările la Legea cu privire la procuratură au fost operate, foarte rapid, anume pentru a-l suspenda din funcție pe Alexandr Stoianoglo. Inițiativa a venit în perioada de vacanță și are o vădită tentă politică. Comisia de la Veneția a criticat graba cu care s-au promovat aceste modificări și a pus la îndoială necesitatea suspendării procurorului general.