Instituțiile media și companiile care dețin rețele de socializare și platforme de partajare de conținut vor fi monitorizate mai intens, iar dacă vor distribui dezinformări și manipulări, vor interveni autoritățile. De asemenea, cadrul legislativ urmează să fie modificat pentru a urgenta examinarea în instanță a cauzelor ce vizează corupția politică și electorală, iar implicarea cultelor religioase în politică și în campaniile electorale va fi limitată. Prevederile se conțin într-o hotărâre adoptată joi de Parlament ca urmare a audierilor la subiectul alegerilor, transmite IPN.
Președinta Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități, Veronica Roșca, a declarat că se constată că alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din acest an au fost afectate de finanțarea ilegală și coruperea alegătorilor în proporții deosebit de mari.
S-a mai constatat promovarea unei campanii ample de dezinformare în masă și război hibrid informațional, finanțat din surse externe, precum și implicarea cultelor religioase în campania electorală. O altă constatare se referă la colectarea ilegală a datelor cu caracter personal pentru utilizarea acestora în activități infracționale etc.
Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării i se solicită să intensifice monitorizarea instituțiilor media și companiilor de tehnologie ce dețin rețele de socializare și platforme de partajare a conținutului, precum și să identifice instrumente legale de ordin tehnic pentru eliminarea dezinformărilor și a manipulărilor, inclusiv ingerințe străine care atentează la securitatea națională.
Parlamentul și Guvernul trebuie în regim de urgență să modifice cadrul legal pentru a eficientiza instrumentele pe cauzele privind infracțiunile de corupere electorală. Astfel, urmează să fie modificat cadrul procesual penal, contravențional, penal, dar și cel cu privire la măsurile speciale de investigație, Legea cu privire la partidele politice, Codul Electoral. Modificările trebuie să vizeze examinarea de către instanțele de judecată în regim prioritar a cauzelor care subminează procesele democratice, cele cu privire la finanțarea ilegală a partidelor și a campaniilor electorale, inclusiv prin stabilirea ședințelor de judecată în zile consecutive.
Recomandările deputaților vizează Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procuraturii. Cele două organe urmează să elaboreze propuneri privind instituirea unui mecanism pentru a identifica și examina prioritar și în regim accelerat – în procuraturile specializate și în instanțe – cazurile de corupție politică și electorală.
S-a mai decis ca autoritățile responsabile, printre care și organele de drept și cele electorale, să raporteze lunar Comisiei juridice, numiri și imunități și Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului despre acțiunile întreprinse pentru a combate finanțarea politică ilegală și corupția electorală.