Cauză penală pentru omor comis cu deosebită cruzime după crima din sectorul Râșcani

Oamenii legii au pornit urmărirea penală pentru omor comis cu deosebită cruzime după ce un bărbat de origine turcă a fost împușcat miercuri la o terasă din sectorul Râșcani al capitalei. Bărbatul care a tras era cu fața acoperită și se deplasa cu o trotinetă electrică. Având la el un pistol, deocamdată de model nestabilit, a efectuat patru împușcături în spate și trei împușcături în capul bărbatului de la terasă, în urma cărora ultimul a decedat pe loc. Poliția încă nu a anunțat despre reținerea vreunui suspect, transmite IPN.

Procuratura Generală precizează că victima este un bărbat de origine turcă, în vârstă de 41 de ani. Pe 26 mai 2022, acesta a fost reținut pe teritoriul Republicii Moldova, fiind dat în căutare internațională de către autoritățile de drept ale Marii Britanii. Atunci acesta a fost plasat în arest pentru a fi extrădat. Autoritățile britanice îl căutau pentru executarea unei pedepse de 21,5 ani de privațiune de libertate pentru comiterea infracțiunilor de deținere de arme de foc și muniții și comiterea altor fapte ilegale. El urma să fie tras la răspundere penală pentru infracțiuni legate de traficul ilegal de droguri. De asemenea, erau investigate și fapte de conducere a unei organizații criminale, instigare la traficul ilicit de droguri și contrabandă cu droguri, pregătirea pentru furnizarea unui drog controlat și alte fapte legate de falsificare de acte.

Pe parcursul anilor 2022-2023, autoritățile competente ale Republicii Moldova au primit în total patru cereri de extrădare din partea Marii Britanii, care au fost înaintate în instanța de judecată și în prezent se află în examinare.

La câteva zile după reținere, bărbatul a depus o cerere de azil către Inspectoratul General pentru Migrație. În octombrie 2022, Inspectoratul a respins cererea de azil. Această decizie a fost contestată de solicitant și de avocatul lui prin trei acțiuni în contencios administrativ. Hotărârea pe fondul cauzei, și anume menținerea deciziei IGM, a fost luată abia peste doi ani, pe 3 iulie 2024.

„Faptul tergiversării îndelungate a examinării cererii de azil, de la depunere până în prezent, a dus la imposibilitatea menținerii în stare de arest a persoanei și aplicarea unei măsuri preventive alternative, reieșind din faptul că pe o cerere de extrădare Codul de procedură penală prevede posibilitatea menținerii în stare de arest până la 180 de zile”, precizează Procuratura. La 31 mai 2024, CSM a informat PG că Inspecția judiciară a respins ca neîntemeiată adresarea procurorului general. Decizia dată a fost contestată, iar în prezent nu este un răspuns final.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.