Către orele 13.00, în Gagauzia, la urnele de vot s-au prezentat cca 33% din alegători
Duminică, 3 decembrie curent, în Unitatea Teritorial - Administrativă Gagauz-Yeri au loc alegerile pentru funcţia de guvernator (başcan) al autonomiei. Datele de la ora 12.45 atestau că din cei 83 551 de cetăţeni incluşi în liste, 29 mii 339 s-au prezentat la urne, ceea ce reprezintă 33,9 % din alegători.
Preşedintele Comisiei electorale centrale din Gagauzia, Victor Caloşin, a declarat pentru Info-Prim Neo că de dimineaţă până în prezent alegerile din Gagauzia se desfăşoară „calm, fără a fi înregistrate incidente”.
Întrebat despre modul în care se desfăşoară alegerile în Gagauzia, vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale, Renata Lapti, aflată la Comisia electorală centrală din Gagauzia, a declarat pentru Info-Prim Neo că se află la Comrat „pur prieteneşte pentru a acorda ajutorul metodic, în caz de necesitate”. Prevederile legislaţiei în vigoare stipulează doar obligativitatea Comisiei Electorale Centrale de a înregistra şi acredita observatorii străini la alegerile din autonomie, a menţionat Lapti.
La funcţia de başcan candidează patru persoane – actualul guvernator al Găgăuziei Gheorghi Tabunşcic, adjunctul procurorului general, Aleksandr Stoianoglo, primarul oraşului Comrat Nicolai Dudoglo şi primarul oraşului Ceadîr-Lunga Mihail Formuzal.
În ajunul scrutinului, Ambasadele statelor Uniunii Europene, reprezentanţele Comisiei Europene, Consiliului Europei şi Misiunii OSCE în Moldova au făcut apel către oficialităţile R. Moldova să asigure alegeri libere şi corecte în regiune.
Un raport elaborat de un grup de observatori independenţi, reprezentanţi ai câtorva organizaţii neguvernamentale, atestă că încă de la începutul campaniei electorale presa din autonomia găgăuză a avut tendinţa de a-l favoriza pe actualul başkan, Gheorghi Tabunşcic, evitând însă să-i defavorizeze direct pe contracandidaţii acestuia. Tabunşcic, care este sprijinit de Partidul Comuniştilor, a proclamat integrarea europeană drept prioritate strategică pentru R. Moldova. Electoratul din autonomia găgăuză este, însă, în mod tradiţional orientat mai mult spre Rusia.
Principalul contracandidat al acestuia este considerat primarul de Ceadîr-Lunga, Mihail Formuzal, susţinut de blocul pro-rus „Ravnopravie - Patria-Rodina”, care s-a clasat pe primul loc detaşat în Găgăuzia la alegerile parlamentare din 2005.
În scrutinul parlamentar din 2005, partidele pro-ruseşti „Patria-Rodina” şi „Ravnopravie” au obţinut împreună peste jumătate din voturi în Găgăuzia.
Scrutinul din UTAG de duminică este monitorizat de reprezentanţi ai Congresului Puterilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei care vor pregăti un raport privind desfăşurarea acestuia.