Către ora 13.00 au votat peste 20% din alegători

Către ora 13.00, la alegerile locale se înregistrează o prezență la vot de peste 20%, mai scăzută în comparație cu scrutinul electoral local din anul 2015, când la urnele de vot se prezentaseră circa 28% din alegători. Astăzi, în municipiul Chișinău, către această ora votaseră peste 14%, transmite IPN.

În ceea ce ține de prezența la urne, către ora 13.00, mai active sunt femeile în comparație cu bărbații, raportul fiind de 52,08 % la 47,92%. Totodată, cei mai activi – 41,25% – sunt alegătorii cu vârstele cuprinse între 56 și 70 de ani. Această categorie de vârstă este urmată de cetățenii cu vârstele cuprinse între 41 și 55 de ani – 24,38%. Următoarele categorii sunt 26 și 40 de ani – 17,66%, 71 de ani și mai mult – 11,69% și 18-25 de ani – 5,01%.

Într-o conferință de presă, președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, a declarat că per general alegerile decurg conform normelor stabilite, fără incidente semnificative, care să pericliteze buna desfășurare a alegerilor. Potrivit lui, a fost înregistrat un caz la secția de votare nr. 1/148 din sectorul Centru din capitală, unde din cauza președintelui biroului electoral, procesul de vot a început cu o întârziere de 44 de minute. CEC a solicitat explicații de la funcționarul electoral, care a invocat o problemă tehnică a automobilului.

Cât ține de alegerile din circumscripțiile uninominale, în circumscripția nr. 17, la urne s-au prezentat circa 12 mii de alegători, iar în circumscripția nr. 33 la urne s-au prezentat circa nouă mii de alegători. În cele 25 de secții de votare deschise în circumscripția nr. 48 au votat peste 600 de alegători. În circumscripția nr. 50 se înregistrează o prezență de circa 2300 de alegători, cei mai activi fiind cei din Italia. Dorin Cimil a declarat că la niciuna din secțiile de votare deschise peste hotare, nu s-au format cozi. Totodată, alegătorii din străinătate sunt îndemnați să consulte pagina diaspora.voteaza.md pentru a vedea trei cele mai apropiate secții de votare și cât de aglomerate sunt acestea.

Președintele CEC a menționat că alegătorul care, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, nu poate veni în localul secției de votare, poate solicita biroului electoral votarea cu urna de vot mobilă. În ziua votării, cererile pot fi făcute în scris până la ora 15.00, dacă se prezintă și certificat medical.

Dorin Cimil a amintit că agitația electorală este strict interzisă pe parcursul zilei de astăzi. Nu se permite desfășurarea sau reflectarea activităților sau materialelor cu tentă de agitație electorală și nici apariția candidaților în alegeri la emisiuni televizate sau radiofonice.

Secțiile de votare sunt deschise până la ora 21.00.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.