Viceministrul afacerilor interne, Dorin Purice, susţine că reforma poliţiei începută la sfârşitul anului trecut, va răspunde atât necesităţilor unui stat de drept, cât şi aşteptărilor cetăţenilor către anul 2020. Totodată, Dorin Purice se declară încrezător şi optimist că reforma poliţiei va răspunde şi aşteptărilor partenerilor de dezvoltare care sprijină financiar procesul, transmite IPN.
Marţi, 18 aprilie, în cadrul unui club de presă, organizat de Delegaţia Uniunii Europene la Chişinău, Dorin Purice a precizat că, peste 4 ani, 25 la sută dintre ofiţeri şi subofiţeri angajaţi în cadrul Ministerului de Interne, vor fi femei. Potrivit lui, în următorii patru ani, timpul de reacţie al poliţiei la solicitările oamenilor va fi redus, iar numărul accidentelor rutiere micşorate. Viceministrul a amintit de crearea până în 2020 a Centrului de instruire pentru organele de aplicare a legii, care va pregăti cadre dedicate total meseriei de poliţist.
„Reforma poliţiei deja începută nu se va discredita. Sunt optimist şi încrezător că în 2020, vom atinge toate obiectivele propuse ca reformele să fie resimţire de societate şi să avem efecte pozitive", a declarat Dorin Purice.
Ofiţerul pe Justiţie şi Afaceri Interne din cadrul Delegaţiei UE la Chişinău, Steven Daniels, a precizat în cadrul clubului de presă că reforma e menită să răspundă cerinţelor serviciului poliţienesc al secolului XXI. Potrivit lui, UE vine cu asistenţă financiară pentru implementarea reformelor în Republica Moldova, iar autorităţile de la Chişinău trebuie să ia rând pe rând activităţile prevăzute de reformă, să le implementeze, deoarece banii vor veni doar urmare a unor acţiuni concrete.
La rândul său, şeful Inspectoratului General al Poliţiei (IGP) din cadrul MAI, Alexandru Pânzari, a spus că reforma prevede creşterea nivelului siguranţei oamenilor, promovarea în funcţie a poliţiştilor într-un mod transparent şi un alt sistem de remunerare a acestora, în funcţie de capacităţile de intervenţie şi de funcţiile pe care le deţin. Potrivit lui Alexandru Pânzari, către 2020, va fi îmbunătăţită activitatea de investigaţie şi de urmărire penală, va fi redus nivelul criminalităţii, vor scădea numărul infracţiunilor şi va creşte rata de descoperire a acestora.
Alexandru Pânzari a mai spus că în acest an IGP va fi dotat cu zece maşini pentru transportul deţinuţilor, iar către 2020, numărul acestora va fi dublat. Pânzari a spus totodată că în anul curent vor fi reconstruite două izolatoare de detenţie preventivă în preajma instanţelor de judecată, iar către 2020, numărul acestora va ajunge la 15. Potrivit şefului IPG, reforma prevede şi reconstrucţia a 90 de sectoare de poliţie.
Pentru implementarea reformei, Uniunea Europeană va aloca 57 milioane euro. Acordul de finanţare a Programului de suport bugetar pentru reforma poliţiei a fost semnat în decembrie 2016. Fondurile UE vor fi debursate în dependenţă de rezultatele proceselor de evaluare anuale ale implementării proiectului.