Către 2020 agricultura ecologică va fi practicată pe 15% din terenurile arabile

Către anul 2020 agricultura ecologică va fi practicată pe 15% din terenurile arabile din Republica Moldova. În prezent aceasta ocupă o suprafaţă de 53 de mii de hectare sau 3,6% din terenurile arabile. Informaţia a fost prezentată în cadrul unui atelier de lucru de către Iurie Senic, şef de secţie la Ministerul Agriculturii, citat de IPN.

În anul 2012 au fost comercializate 18 mii de tone de produse ecologice crescute în Moldova, în valoare de 15 milioane de euro. În special este vorba de grâu, porumb  floarea soarelui, soia. În ultimul timp se fac eforturi de a introduce în circuitul producţiei ecologice şi culturile oleaginoase (levănţica), dar şi pomuşoarele. „Producătorii trebuie să înţeleagă că eforturile  lor nu sunt zadarnice, producţia ecologică este tot mai mult întrebată pe piaţa externă. Va veni şi ziua când aceasta va fi solicitată şi pe piaţa internă, deşi este mai scumpă”, a subliniat specialistul.

Andrei Gîrlea din raionul Rezina, care practică de câţiva ani agricultura ecologică, spune că se confruntă cu un deficit de forţă de muncă. „Agricultura ecologică necesită multă muncă  manuală în perioada de întreţinere, mai ales la unele culturi, de exemplu levănţica, iar proiectul legii cu privire la zilieri se prăfuieşte prin sertare. Trebuie  simplificate şi procedurile de certificare, iar subvenţiile  pentru agricultura ecologică trebuie să crească”, a menţionat agricultorul. Un alt producător, Vitalie Pintilei, s-a referit la problema consolidării pământului, spunând că aceasta rămâne de actualitate.

Viceministrul agriculturii şi industriei alimentare, Ion Sula, spus că sunt examinate diverse posibilităţi prin care vor putea fi ajutaţi agricultorii care cultivă produse ecologice, inclusiv majorarea garanţiilor oferite de stat la creditele accesate de aceştia de la bănci. Perspective de obţinere a unor subvenţii mai mari se vor deschide după semnarea Acordului de Liber Schimb cu UE, a adăugat oficialul.

În Republica Moldova 50 de producători sunt specializaţi în producţia ecologică.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.