Categorii noi de vulnerabilitate: primară și extremă

Categoriile de vulnerabilitate energetică existente vor fi completate cu altele două: primară și extremă. Introducerea lor este argumentată de necesitatea de a distinge cele mai vulnerabile gospodării și a le oferi o compensație mai mare. Deputații au un votat în primă lectură un proiect de lege în acest sens, transmite IPN.

Autorul proiectului, deputatul Dan Perciun, a declarat că în perioada rece precedentă 2022-2023, 80% din gospodării au fost încadrate în categoria de vulnerabilitate energetică foarte ridicată, reprezentând o pondere semnificativă. În categoria foarte ridicată, pornind de la un consum mediu, au putut fi încadrate persoane veniturile cărora variau între 0 lei și 6500 de lei. Adăugarea a două noi categorii de vulnerabilitate energetică va ajuta la o diferențiere mai bună în interiorul acestei categorii de cetățeni. Astfel se propune să fie introduse categoria de vulnerabilitate energetică maximă și categoria de vulnerabilitate energetică primară.

Potrivit deputatului, pentru a îmbunătăți echitatea sistemului urmează să fie modificate prevederile normative de determinare a gradului de vulnerabilitate cu extinderea listei criteriilor care vor fi utilizate în calcul. În prezent, acestea nu diferențiază între adulți și copii, persoane cu dizabilități, locuitori ai mediului urban versus rural, ceea ce afectează echitatea sistemului și urmează a fi remediat la următoarea iterație a programului.

Dincolo de completarea categoriilor de vulnerabilitate, proiectul propune integrarea celor 2 instrumente de bază menite să susțină cetățenii în perioada rece a anului. Este vorba despre ajutorul pentru perioada rece a anului și compensațiile în factură într-un mecanism unic. În perioadă rece trecută, aproximativ 170 de mii de familii au beneficiat de ambele plăți, completând 2 cereri separate în 2 sisteme informaționale separate.
 
Adițional, pentru a avea o imagine mai bună a veniturilor familiei, se propune acordarea accesului la datele deținute de instituțiile bancare, birourile de credit și alte instituții financiare privind situația financiară a familiei. Aceasta măsură este imperativă în condițiile unei cote importante a muncii nedeclarate și subdeclarate în economia Republicii Moldova.

Proiectul urmează să fie votat în lectură finală.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.