Atât timp cât pe teritoriul Republicii Moldova sunt dislocate trupe militare străine, este oportună o monitorizare internaţională în Zona de Securitate, aşa cum propune premierul Iurie Leancă. Expertul în problematică transnistreană, Oazu Nantoi, a declarat pentru IPN că monitorizarea pe Nistru din partea participanţilor la formatul de negocieri 5+2 ar ajuta să fie evitat un posibil conflict armat cum a fost cel din Georgia în 2008.
„Cât de oportună este o astfel de monitorizare ne-au demonstrat-o evenimentele din Georgia din august 2008. Cât timp există acest regim anti-constituţional în Moldova, cu trupe paramilitare create şi conduse de Federaţia Rusă, ceea ce-i permite să facă provocări când doreşte, este absolut normal apelul premierului să fie monitorizată în direct situaţia”, a subliniat Oazu Nantoi.
Expertul consideră că o astfel de monitorizarea ar proteja ţara de eventuale provocări şi conflicte. „ 5+2 e format din participanţi importanţi, precum SUA şi UE cu statut de observatori, Ucraina şi Rusia – mediatori. Dacă va exista voinţă politică, aceste state vor găsi mecanismul potrivit pentru astfel de monitorizări”, a spus Oazu Nantoi.
Premierul Iurie Leancă s-a întâlnit miercuri, 30 octombrie, în Germania, cu liderul transnistrean, Evghenii Şevciuk, unde au participat la conferinţa „Măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean”. În discursul său premierul Iurie Leancă a solicitat participanţilor la formatul de negocieri 5+2 pentru reglementarea conflictului transnistrean să înceapă neîntârziat monitorizarea Zonei de Securitate. În cadrul aceleiaşi conferinţe, Evghenii Şevciuk a propus ca diferendul de pe Nistru să fie rezolvat printr-un „divorţ civilizat”.