Cât ne costă masa pascală?
Moldovenii au intrat în febra cumpărăturilor pentru sărbătorile pascale. Piaţa Centrală din capitală este invadată zilnic de gospodari şi gospodine care se pregătesc să întâmpine Învierea Domnului la masa de sărbătoare. Ca în fiecare an, în ajunul sărbătorilor pascale, preţurile la produsele alimentare la pieţele din Chişinău ating cote maxime.
Solicitate de reporterul Info-Prim Neo, mai multe gospodine au declarat că sunt dispuse să scoată din bugetul familiei pentru masa de sărbătoare între câteva sute şi câteva mii de lei. Cert este că pentru a cumpăra cele strict necesare pentru tradiţionalele bucate pascale gospodinele vor cheltui minimum 400 lei. Dacă la acestea se vor adăuga băutura, fructele şi dulciurile, vor trebui să scoată din chimire încă cel puţin 100 de lei.
Tradiţionalul miel pascal se găseşte la Piaţa Centrală la preţul de 55 lei pentru un kg. Un miel de 3-4 kg se ridică la 220 lei. Pe lângă miel, gospodinele mai au multe de cumpărat. Ouăle nu trebuie să lipsească de pe masa de Paşti. Zece ouă se vând la piaţă între 16,5 lei şi 19 lei, comparativ cu 14 lei înainte de majorare. Pentru că ouăle trebuiesc înroşite gospodinele mai scot din buzunar încă cel puţin 2 lei pentru un pacheţel de vopsea de ouă. Un set de cinci culori costă 7 lei. Gospodinele care nu au timp să coacă pască şi cozonac, pot deja cumpăra checuri şi cozonaci din brutării şi alimentare. Cel mai mic cozonac de 200 grame poate fi cumpărat cu 10 lei. Un cozonac „Panetone” pregătit după tehnologia italiană costă peste 70 lei.
Oricine se pregăteşte cum se cuvine de această sărbătoare creştină vrea să aşeze pe masă şi caş proaspăt de oi, ceapă verde, roşii, castraveţi, ridichi. Preţul unui kg de caş variază între 40-45 lei. Cea mai mică legătură de ceapă verde se vinde cu 2 lei. Un kg de roşii se poate cumpăra în medie cu 28 lei, castraveţi – 24 lei, ridichi – 14 lei/kg.
Familiile care îşi doresc o masă mai bogată pot cumpăra pui la preţul de 40 lei/kg, fileu de pui – 65 lei/kg, carne tocată de vită şi porc – 60 lei/kg, carne de porc – 85 lei/kg, carne de vită – 80 lei/kg, carne de oaie – 38 lei/kg. Salamurile fierte pot fi cumpărate la un preţ începând cu 60 lei/kg, semiafumat – 70 lei/kg, iar uscat – începând cu 100 lei/kg. Pastrama de porc se vinde cu 88 lei/kg, iar muşchiul de porc afumat – 100 lei/kg. Un kg de caşcaval poate fi cumpărat la Piaţa Centrală de la 87 de lei/kg.
Nu este exclus ca mai aproape de duminica Învierii preţurile produselor alimentare scoase în vânzare în pieţe să atingă noi culmi. Totodată, în ajun de Paştile Blajinilor moldovenii vor porni în căutarea pomenilor – căni, farfurii, prosoape ş.a.