Casele de cultură vor deveni independente

Casele de cultură vor deveni independente, își vor stabili de sine stătător statutul juridic, în funcție de necesitățile și prioritățile comunității. Prevederile se conțin în noul Regulament de funcționare a caselor de cultură, aprobat de Guvern, transmite IPN.

Directorul casei de cultură va fi selectat prin concurs, pe un mandat de patru ani. El va fi responsabil de activitatea instituției, registrul de evidență, programul, raportul anual de activitate. Pentru asigurarea transparenței și bunei gestionări, Regulamentul propune constituirea unui Consiliu administrativ al Casei de cultură, care va avea în componență reprezentanți ai fondatorului, ai Direcției cultură a municipiului sau raionului și un reprezentant din partea societății civile în domeniul relevant acestei activități.

În Republica Moldova sunt active peste 1200 de case de cultură, care se subordonează autorităților publice locale. Potrivit ministrului culturii, Sergiu Prodan, până acum, Legea culturii nu conținea nicio prevedere referitoare la casa de cultură. „În baza Regulamentului, casele de cultură vor avea posibilitatea să obțină personalitate juridică, pentru a deveni cu adevărat centre comunitare, pentru a răspunde nevoilor de culturalizare a comunității. Casele de cultură vor putea stabili relații de parteneriat, inclusiv economice. Ținând cont de faptul că aceste  instituții se subordonează autorităților publice locale, ne dorim o conlucrare fructuoasă cu APL-urile la nivel de politici și proiecte culturale, centrate pe viața comunitară”, a declarat ministrul Sergiu Prodan.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.