Casele de cultură trebuie transformate în centre de excelenţă culturală, deputat

Casele de cultură din localităţile Republicii Moldova trebuie transformate în centre de excelenţă culturală, spune un deputat, Ghenadie Ciobanu, membru al Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media a Parlamentului. Ghenadie Ciobanu a declarat pentru Info-Prim Neo că, acum doi ani, a fost iniţiat un proiect, finanţat din fondul Fundaţiei Culturale Europene, datorită căruia au fost reabilitate 10 case de cultură.

Comisia cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media a adresat o scrisoare Fundaţiei Culturale Europene pentru a extinde acest program, astfel ca în anii următori să fie reabilitate şi alte case culturale. Însă se mai doreşte ca la nivel regional casele de cultură să fie transformate în centre de excelenţă culturală. „Funcţiile pe care trebuie să le aibă un centru de excelenţă culturală este cea de informare, documentare şi management.

Orice cetăţean trebuie să beneficieze de informaţii, să ştie ce evenimente culturale se desfăşoară pentru oamenii în vârstă, pentru tineret”, a menţionat deputatul.

Ghenadie Ciobanu a mai spus că iniţiativa a fost discutată şi cu partenerii străini, cărora le-a plăcut ideea. „Dacă chiar vom avea un centru renovat, nu este important sediul şi pereţii, dar trebuie să fie schimbată şi mentalitatea. Acest lucru trebuie conştientizat.

La noi există aşa o practică că până nu avem casă nu facem nimic. Niciodată nu vom fi sprijiniţi dacă nu ne vom schimba. Mai întâi trebuie să apară necesitatea procesului cultural, să avem activităţi culturale. Cultura nu aşteaptă, trebuie să începem să activăm”, a mai spus deputatul.

În Republica Moldova sunt peste 1200 de case de cultură.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.