Casele de copii de tip familial vor participa la tabăra de vară “Protecţie şi siguranţă”
Cele 55 de case de copii de tip familial (CCTF) din Moldova şi trei familii „foster” (asistenţă parentală profesionistă), unde se educă peste 175 copii cu vârsta de până la 16 ani, vor participa la o tabără de vară cu genericul “Protecţie şi siguranţă”. Evenimentul va avea loc în perioada 5-7 august la Centrul de odihnă pentru Copii si Tineret „Prietenia” din comuna Coşniţa, raionul Dubăsari, transmite Info-Prim Neo.
Tabăra este desfăşurată de către organizaţia CCF Moldova – copil, comunitate, familie cu suportul financiar al HHC UK (Hope and Homes for Children) din Marea Britanie şi Misiunea OSCE în Moldova. Organizatorii şi-au propus să sprijine serviciul de CCTF şi necesităţile copiilor şi ale părinţilor din acest serviciu. Organizaţiile consideră că această tabără va răspunde atât la nevoile de odihnă şi distracţie ale copiilor, cât şi necesităţilor părinţilor-educatori, cu scopul instruirii continue în activitatea de educaţie şi protecţie a copiilor aflaţi în îngrijire, asigurând respectarea drepturilor fundamentale pentru fiecare copil.
Cristian Postu, asistent social în cadrul CCF Moldova, a declarat pentru Info-Prim Neo că programul taberei va cuprinde activităţi pentru copii, părinţi-educatori şi asistenţi parentali profesionişti şi se va axa pe jocuri şi animaţii, socializare şi comunicare, competiţii sportive, activităţi de instruire, ateliere de creaţie, expoziţie de artă, orientare profesională etc. Copiii mai mari, cu vârsta de 14-16 ani, vor participa la o vizită de studiu la Centrul de profesionalizare „Insula Speranţelor” şi la un curs de planificare familială.
CCTF este un serviciu de alternativă instituţiilor de tip rezidenţial şi reprezintă o familie completă care îngrijeşte în propria casă a cel puţin 3 şi cel mult 7 copii, inclusiv copiii biologici. Familiile care deschid case de copii de tip familial beneficiază de salariu şi stagiu profesional neîntrerupt, cu înscriere în carnetul de muncă, pe durata funcţionării CCTF, de alocaţii lunare pentru plata serviciilor comunale şi pentru procurarea lemnelor şi cărbunilor. Copiii plasaţi în CCTF dispun de indemnizaţii anuale, scutiri la plata chiriei manualelor şi beneficiază de alimentaţie gratuită la şcoală. La moment, în Moldova activează 55 CCTF, dintre care 14 au fost create cu ajutorul CCF Moldova.
Dezvoltarea serviciilor de alternativă este una din priorităţile Reformei sistemului rezidenţial de îngrijire a copilului, desfăşurată de Guvernul R. Moldova. Scopul reformei este de a reduce până în anul 2012 cu 50% numărul copiilor ce cresc şi se dezvoltă separat de familie, prin reintegrarea în familia naturală sau extinsă a majorităţii copiilor care se află în internate sau case de copii şi prin prevenirea instituţionalizării copiilor.