Casa Națională de Asigurări Sociale marchează 20 de ani de activitate

Zilnic, mai bine de o mie de angajați ai Casei Naționale de Asigurări Sociale își desfășoară activitatea în aparatul central și în 40 de subdiviziuni teritoriale, care deservesc mai mult de un milion de beneficiari de prestații sociale. Astăzi, 16 februarie, CNAS marchează 20 de ani de activitate, fiind unica autoritate administrativă centrală din subordinea Guvernului care asigură realizarea drepturilor constituționale ale cetățenilor de a beneficia de pensii, indemnizații adresate familiilor cu copii, alocații sociale, indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale, transmite IPN.

„Specialiștii instituției își concentrează eforturile pentru deservirea calitativă a cetățenilor și pentru creșterea gradului de încredere și satisfacție a plătitorilor de contribuții și beneficiarilor de prestații sociale, afirmă directorul general, Elena Țîbîrnă, citată într-un comunicat de presă.

În cei 20 de ani de la fondare, Casa Națională a desfășurat o activitate dinamică de colaborare internațională, aplicând prevederile a 14 acorduri internaționale de securitate socială, semnate de către Republica Moldova cu alte state.

„În toți acești ani s-a lucrat asupra sporirii gradului de transparență a instituției, furnizând operativ diferite informații mediului de afaceri și persoanelor asigurate, oferind acces la datele necesare activității pentru alte instituții publice, inclusiv prin utilizarea platformelor informaționale moderne. Casa Națională s-a adaptat cerințelor timpului, aplicând mai multe servicii electronice cum ar fi: e-Cerere indemnizații adresate familiilor cu copii, e-Cerere Reexaminare pensie pentru limită de vârstă, Statutul certificatului medical, Calculatorul vârstei de pensionare, Programare on-line la CTAS, Calculator pensie,” a mai subliniat Elena Țîbîrnă.

Finanțarea în termen a pensiilor și altor prestații de asigurări sociale pe parcursul anilor se datorează în mare măsură plătitorilor de contribuții la bugetul asigurărilor sociale de stat. Iar pentru gestionarea eficientă a mijloacelor virate, Casa Națională a instituit Registrul de stat al evidenței individuale în sistemul public de asigurări sociale. De-a lungul anilor, această bază unică de date, administrată de CNAS, dă posibilitate persoanelor asigurate să verifice prin SI ACCES CPAS sumele achitate de angajatori.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.