Casa mea e și casa ta: împreună în siguranță – este mesajul unei expoziții dedicate drepturilor refugiaților și migrațiilor, precum și necesității de integrare socială a acestora. Expoziția prezintă desene ale tinerilor participanți la un concurs republican de arte și a deschis Săptămâna Consiliului Europei în Republica Moldova, fiind vernisată în scuarul din Chișinău care poartă numele acestei organizații internaționale, transmite IPN.
Giulia Re, șefa ad-interim a Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, a menționat că prin aceste desene copiii au încercat să arate cum refugiații din Ucraina au fost întâmpinați de Republica Moldova. Oficialul a precizat că pe parcursul acestei săptămâni vor fi organizate evenimente care vor aborda tema discriminării și impactului acesteia dezastruos asupra individului și societății. De asemenea, vor fi proiectate filme documentare realizate de regizori tineri despre drepturile omului și probleme sociale. Va fi organizat și un flashmob în colaborare cu Inspectoratul General al Poliției.
Șefa ad-interim a Oficiului Consiliului Europei la Chișinău a adăugat că Scuarul Consiliului Europei constituie o amprentă a prezenței fizice a Consiliului Europei în Moldova. Nu este vorba doar despre prezența fizică, dar și despre toate cele realizate împreună cu partenerii naționali pe aspecte precum este domeniul drepturilor omului, democrația și supremația legii în Republica Moldova.
Victor Lăpușneanu, șeful Direcției Cooperare Multilaterală, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, a spus că pe 13 iulie sunt celebrați 28 de ani de la aderarea Republicii Moldova la Consiliul Europei. Este o perioadă importantă pentru istoria Republicii Moldova, în care au avut loc multe schimbări pozitive. Ritmul reformelor s-a accelerat. Reușitele atinse până în prezent nu ar fi fost posibile fără sprijinului Consiliului Europei și partenerilor de dezvoltare. Șeful Direcției la MAEIE a spus că această expoziție amintește că, în pofida tuturor provocărilor și consecințelor războiului din țară vecină, cetățenii Republicii Moldova vor rămâne întotdeauna alături de cei care sunt forțați să-și părăsească casele și oamenii dragi.
Margret Maria Uebber, ambasadoarea Republicii Federale Germania în Moldova, a spus că Germania consideră că rolul Consiliului Europei este de a fi un mecanism de avertizare timpurie și este nevoie de implicarea Consiliului Europei pentru ca fiecare ființă umană să-și ducă traiul cu demnitate și să-i fie respectate drepturile. Germania va sprijini în continuare eforturile realizate de Consiliul Europei în Moldova, dar și în cadrul activităților misiunii diplomatice a Germaniei în Moldova.
Tomasz Michal Kobzdej, ambasadorul Poloniei în Moldova, a afirmat că implementarea planului de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova este un element cheie pentru a sprijini țara în realizarea angajamentelor asumate. Planul vizează perioada anilor 2021-2024. Sprijinul se acordă pentru drepturile omului, implementarea eforturilor și acțiunilor pe domenii precum prevenirea violenței împotriva femeilor, prevenirea crimelor bazate pe ură, prevenirea cazurilor de abuz sexual al copiilor.
Concursul „Casa mea e și casa ta: împreună în siguranță” s-a desfășurat în perioada februarie – mai și a fost organizat de Institutul Național al Justiției și Școala de arte plastice „Alexei Șciusev”, în parteneriat cu proiectul Consiliului Europei „Consolidarea protecției drepturilor omului ale refugiaților și migranților din Republica Moldova”. La el au participat aproape 200 de tineri din întreaga țară.