Casa lui Teodor Sabău va fi introdusă în Registrul monumentelor istorice

Obiectivul arheologic ,,Ruinele clădirii Muzeului Bisericesc - casa eparhială, casa lui Teodor Sabău” va fi introdus în Registrul monumentelor istorice de categorie locală din municipiul Chișinău.

Pe lângă clasarea obiectivului ca monument istoric, proiectul de decizie mai prevede și oferirea posibilității de continuare a cercetărilor arheologice în zona Vechiului Sobor. „Anul acesta, pentru prima dată din bugetul municipal am alocat bani pentru săpăturile arhiologice. În zonă a fost închis drumul și evacuat un gard ce era instalat ilegal pe teritoriul municipal, pentru a permite arheologilor să desfășoare activitatea”, a precizat primarul Ion Ceban.

Ruinele clădirii au fost identificate în nucleul istoric al orașului Chișinău, sectorul Râșcani. În această zonă au fost descoperite și parțial cercetate fundațiile unui edificiu și trei structuri subterane din piatră, demolate în anii 1960.

De asemenea, se mai planifică inițierea unui proiect de conservare și muzeificare a urmelor clădirilor dispărute: biserica ,,Arhanghelii Mihail și Gavriil (Catedrala Veche) și Muzeul Bisericesc, pe terenul din preajma Teatrului ,,Eugen Ionesco”. Potrivit primarului, pe acest spațiu au fost făcute cercetări arheologice și vor continua, astfel încât să fie valorificată zona dintr-o perspectivă muzeală, pentru a reconstrui istoria orașului. Toate aceste acțiuni au menirea să contribuie la restaurarea, conservarea și valorificarea durabilă a obiectivelor arheologice, ce au o mare valoare istorică și arhitecturală.

Săpăturile arheologice au fost începute în toamna anului 2021 și continuă pentru a pune în valoare vestigiile arheologice ale celei mai vechi clădiri din Chișinău (1795) și pentru a scoate la suprafața ruinele Bisericii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.