Carențe majore la capitolul transparență decizională asigurată de APL-urile de nivelul II

Carențe majore se atestă la capitolul transparență în procesul decizional al consiliilor raionale, consiliilor municipale, și al Adunării Populare a UTA Găgăuzia. La această concluzie au ajuns experții Asociației Promo-LEX, care au încheiat prezentarea în oficiile sale regionale a primului Raport de monitorizare a transparenței activității administrației publice locale de nivelul II - 32 de consilii raionale, 2 consilii municipale și Adunarea Populară a UTA Găgăuzia, transmite IPN.

Raportul este realizat în baza constatărilor raportate de monitori, care au verificat activitatea actorilor implicați în procesul decizional: autoritățile publice, mass-media locală și regională, organizații ale societății civile, lideri de opinie locali etc. Perioada de monitorizare a cuprins primul semestru a anului 2017. Potrivit raportului pentru a comunica cu cetățenii și grupurile interesate, consiliile raionale și municipale cel mai des apelează la plasarea anunțurilor pe paginile web (34 de pagini web existente din 35).

S-au păstrat și metodele tradiționale de comunicare: panoul informativ, acesta fiind prezent în 30 de autorități publice locale de nivelul II, și comunicarea prin intermediul ziarelor locale, observată la 27 de autorități locale de nivelul II. De asemenea, capătă teren comunicarea administrației publice prin intermediul rețelelor de socializare, fiind raportate de autoritățile publice locale în 23 de unități administrative. Alte mijloace de informare, cum ar fi televiziunile, radioul și buletinul informativ sunt utilizate mai puțin.

Analizând corespunderea informațiilor de pe paginilor web ale APL de nivelul II cu prevederile legislației privind transparența procesului decizional, experții Promo-LEX constată o situație precară. Toate cele 34 de pagini web supuse monitorizării au carențe și nu conțin informații obligatorii pentru implementarea normelor de transparență în procesul decizional. Cele mai neconforme pagini web aparțin consiliilor raionale Nisporeni și Taraclia, care nu corespund niciunuia din cei nouă indicatori analizați de monitori. La mică distanță urmează paginile web ale consiliilor raionale din Cantemir, Orhei, Hâncești, cu câte opt indicatori neconformi, și paginile web ale consiliilor raionale din Leova, Basarabeasca, Ialoveni, Căușeni, Anenii Noi, Șoldănești, Florești, Ocnița, Briceni și pagina web a Adunării Populare a UTA Găgăuzia, cu câte șapte indicatori neconformi.

Promo-LEX constată că paginile web ale autorităților publice locale de nivelul II asigură un nivel scăzut al transparenței procesului de achiziții publice. Chiar dacă legislația conține prevederi în acest sens, publicitatea procesului de achiziții pe paginile web ale autorităților publice pentru perioada monitorizată s-a rezumat în mare la publicarea: planurilor de achiziție de către 15 din 35 din autorități, a anunțurilor de intenție de către 15 din 35 de autorități publice locale și a contractelor atribuite de către 12 din 35 de autorități.

Cu referire la cheltuieli, Promo-LEX subliniază că circa 65% din suma totală a achizițiilor autorităților publice locale de nivelul II este destinată reparației drumurilor (22.446.981,29 de lei) și clădirilor (45.002.431,38 de lei), iar 12% - pentru achiziționarea produselor petroliere (12.898.125,96 de lei). De asemenea, Asociația Promo-LEX constată un grad înalt de achiziții în baza unei singure oferte participante la concurs –  19% din contractele de achiziție semnate de autoritățile publice locale de nivelul II în perioada monitorizată, cu o valoare totală – 13,8 mln lei.

Constatările Promo-LEX denotă o implicare redusă a cetățenilor în procesul de elaborare a bugetelor locale și mai ales în procesul de distribuție a resurselor. Experții Asociației recomandă consiliilor raionale să publice în termene rezonabile pe pagina web toate etapele procesului bugetar, începând cu publicarea proiectului bugetului autorităților pentru inițierea consultărilor publice, modificările care au loc pe parcurs, dar și rapoartele privind executarea bugetului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE