Proiectul de modificare a Legii privind achiziţiile publice, propus de către Ministerul Finanţelor, trebuie îmbunătăţit. În caz contrar, legea va fi practic ineficientă şi nu va fi atins scopul de a armoniza legislaţia naţională la cea europeană. Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) a efectuat expertiza proiectului şi a făcut propuneri de îmbunătăţire a acestuia.
Expertul Viorel Pârvan a remarcat, într-o conferinţă de presă la IPN, că proiectul nu are o fundamentare economico-financiară, chiar dacă prevede cheltuieli suplimentare din buget, în special pentru crearea unei agenţii de soluţionare a contestaţiilor. „Această instituţie este o premieră pentru Republica Moldova, ea existând în statele europene, iar activitatea ei presupune cheltuieli. Autorul proiectului trebuia să facă o motivare economică”, a spus expertul.
Textul proiectului este greoi, pe alocuri se pierde firul expunerii. Expertul crede că, dacă proiectul va fi adoptat cu limbaj greoi, va crea probleme în procesul de implementare. Proiectul vine să modifice Legea achiziuţiilor publice în vigoare. Viorel Pârvan spune că modificările vizează o treime din prevederi şi, în acest caz, ar fi fost oportun să se voteze o lege nouă, iar cea veche să fie abrogată.
Pe lângă faptul că textul proiectului este greoi, autorul operează şi cu expresii coruptibile precum: „poate să” sau „în caz de”. Aceste expresii, potrivit expertului, lasă la discreţia contractantului anumite acţiuni şi, astfel, devine coruptibil.
În proiect se mai stipulează că, în cazul unor servicii sau lucrări care presupun costuri mari, anunţul despre achiziţii se publică în Jurnalul Oficial al UE. Însă nu este prevăzută procedura şi termenele, ceea ce ar lăsa prevederea dată doar pe foaie. Expertul crede că este necesar să se stipuleze în noua lege că Inspecţia Financiară trebuie să controleze cum a fost efectuat contractul, pentru a elimina cazurile când lucrările sunt necalitative, iar banii au fost spălaţi.
Preşedintele CAPC, Galina Bostan, a subliniat că, dacă proiectul de lege va fi adoptat în forma dată, este greu de spus care va fi eficienţa acestuia.
Expertiza proiectului este parte a proiectului „Expertiza coruptibilităţii proiectelor actelor normative şi legislative”, susţinut financiar de MATRA Rule of Law and Good Governance Programme from Kingdom af the Netherlands.