Caravana Alăptării a început la Hâncești

Startul celei de-a V-a ediții a Caravanei Alăptării a fost dat astăzi la Hâncești. Evenimentul promovează alimentarea exclusivă la sân ca și condiție pentru sănătatea și buna dispoziție a copilului și a mamei. Timp de șapte zile, familiile din șase regiuni ale țării vor discuta cu experții în sănătate despre provocările, beneficiile și importanța alăptării pentru copil și mamă, transmite IPN.

Ministra sănătății, Ala Nemerenco, a remarcat că în lume procentul alăptării este de 48%, în Moldova – 78%, iar în ultimii ani a crescut la peste 80%, dar e un procent mic, deoarece e vorba de alăptarea până la 6 luni. Până la un an procentajul scade. Ministra a spus că laptele matern conține tot ce e necesar pentru copil pentru a-i asigura o creștere sănătoasă și o imunitate sănătoasă. Copii alimentați la sân sunt mai sănătoși.

Evghenia Hiora, manageră de proiecte de la Delegația UE în Moldova, a declarant că Uniunea Europeană recunoaște importanța alăptării și a luat măsuri pentru a o proteja, promova și susține. Alăptarea este încurajată de mult timp în Europa pentru a îmbunătăți starea de sănătate a copiilor. Deși alăptarea este o formă biologică de hrănire a copiilor în primii ani de viață, datele sugerează că rata alăptării este sub recomandările Organizației Mondiale a Sănătății. Pentru a atinge obiectivul de 70% până în 2030, este nevoie de a înlătura obstacolele cu care se confruntă femeile, inclusiv prin elaborarea de politici prietenoase femeilor.

Caravana Alăptării va ajunge pe 25 iulie la Bălți, pe 26 iulie în satul Cărpineni, Hâncești, pe 29 iulie – Leova, pe 30 iulie – Cantemir, iar pe 1 și 2 august la Chișinău.

Caravana Alăptării este organizată în contextul Săptămânii mondiale de promovare a alăptării – inițiativă globală de încurajare a alăptării exclusive în primele 6 luni de viață.

Prima ediție a campaniei în Republica Moldova a fost desfășurată în 2019.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.