CAPC recomandă consultarea societăţii civile privind impozitul unic în agricultură

Iniţiativa instituirii impozitului unic în agricultură este oportună, însă în varianta propusă Parlamentului spre adoptare este defectuoasă, au constatat experţii Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), care au expertizat proiectul. Într-o conferinţă de presă la IPN, aceştia au spus că efectele scontate vor fi reduse la zero dacă din proiect nu vor fi înlăturate neconcordanţele semnalate.

Unele argumente invocate de către autor (Ministerul Agriculturii) întru susţinerea proiectului vin în contradicţie cu normele acestuia, menţionează Radu Jigău. Expertul face trimitere la nota informativă a proiectului, unde se spune că impozitul agricol urmează să substituie alte şase impozite şi taxe (impozitul funciar, impozitul pe bunurile imobiliare, impozitul pe venit, taxele rutiere, taxa pentru apă şi taxele locale). Totodată, art. 1 al.(3) din proiect stabileşte expres că subiecţii impunerii nu sunt plătitori doar a impozitului pe venit din activitatea de întreprinzător şi a impozitului pe bunurile imobiliare. Celelalte impozite şi taxe se achită de către subiecţii impunerii în modul general stabilit.

„Deci, există nişte neconcordanţe între ceea ce spune autorul că doreşte să facă şi ceea ce promovează nemijlocit”, a subliniat Radu Jigău.

Expertul netează că Republica Moldova are deja o experienţă de introducere a impozitului unic în agricultură. În 2004, a fost adoptată Legea privind impozitul unic în agricultură, însă mai târziu proiectul a fost abrogat. Jigău spune că anume acel proiect a fost foarte bun.

Reieşind din importanţa şi consecinţele iniţiativei în cauză, CAPC recomandă ca documentul să fie transmis societăţii civile pentru formularea recomandărilor, iar în final, avizele, sinteza recomandărilor recepţionate în cadrul consultării publice şi rezultatele expertizelor – să fie anexate la dosarul de însoţire a variantei finale a proiectului de act legislativ.

Expertiza a fost realizată în cadrul implementării proiectului „Expertiza vulnerabilității proiectelor de acte normative prin prisma drepturilor omului”, susţinut financiar de Apărătorii Drepturilor Civile din Suedia.

  • radu jigau despre impozit agricol.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.