CAPC: Proiectul de modificare a Codului de procedură penală trebuie retras din Parlament

Proiectul legii pentru modificarea şi completarea Codului de procedură penală, elaborat de Ministerul Justiţiei, trebuie retras de pe agenda Parlamentului pentru a fi revizuit conceptual. Concluzia aparţine Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, care a efectuat expertiza proiectului. Acest proiect prevede excluderea din competenţa procurorului ierarhic superior şi transmiterea în competenţa judecătorului de instrucţie a competenţei de reluare a urmăririi penale şi aceasta,potrivit experţilor CAPC, nu este o soluţie.

În cadrul unei conferinţe de presă la IPN, experta CAPC, Natalia Roşca, a menţionat că acest proiect provoacă un conflict de interese. Judecătorul care a dispus reluarea urmăririi penale, judecătorul de instrucţie, va trebui ulterior să efectueze controlul judiciar asupra acţiunilor procurorilor în cadrul urmării penale iniţierea căreia tot el a dispus-o. În opinia expertei, acest lucru nu este recomandat.

Totodată, potrivit ei, aprobarea acestui proiect va spori sarcinile judecătorului de instrucţie. „Noi ştim că în ultima perioadă una dintre problemele invocate de sistemul judecătoresc este sarcina mare de dosare şi cred că nu este justificată soluţia Ministerului Justiţiei şi din perspectiva aceasta”, a afirmat Natalia Roşca.

Potrivit expertei, în procesul de elaborare a proiectului nu au fost respectate rigorile transparenţei decizionale, iar nota informativă la proiect nu corespunde normelor impuse de Legea privind actele legislative.

De asemenea, Natalia Roşca susţine că proiectul de modificare a Codului de procedură penală sunt contrare Constituţiei Republicii Moldova şi instrumentelor internaţionale în domeniu. „Niciun instrument internaţional nu transmite în competenţa judecătorului dreptul de a decide pornirea, continuarea sau reluarea urmării penale, decât eventual ca decizie în cadrul controlului legalităţii acţiunilor procurorului – aşa cum este reglementat în prezent de legislaţie”, declară experta.

În opinia ei, autorul a elaborat proiectul de modificare a Codului pentru a executa o hotărâre a Curţii Constituţionale prin care se pune problema temeiurilor reluării urmării penale, dar nu a persoanei competente. Astfel, proiectul nu oferă soluţie la problema înaintată de Curte.

Expertiza CAPC a fost efectuată în cadrul implementării proiectului „Expertiza coruptibilităţii proiectelor actelor normative şi legislative, susţinut de Ambasada Olandei la Bucureşti.

  • natalia rosca despre proiect.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.