Proiectul pentru completarea Legii privind achiziţiile publice, propus de un grup de deputaţi, ar putea prejudicia interesul populaţiei. Aceasta pentru că iniţiativa legislativă propune ca încheierea contractelor de tipărire a buletinelor de vot şi a altor documente electorale să nu cadă sub incidenţa prevederilor Legii cu privire la achiziţiile publice. Concluziile au fost făcute Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) în cadrul unei expertize a proiectului.
Preşedinta CAPC, Galina Bostan a menţionat în cadrul unei conferinţe de presă la IPN că dacă acest proiect va fi susţinut de Parlament, există riscul să fie tipărite mai multe buletine de vot decât numărul necesar, iar acest lucru este cel mai important pentru a nu da peste cap corectitudinea procesului electoral. „Iniţial, era prevăzută trecerea acestor contracte prin achiziţiile publice şi acest lucru s-a întâmplat în campaniile electorale anterioare. Nu este clar de ce acum s-a hotărât să se renunţe la trecerea filtrului cu achiziţiile publice”, a declarat Galina Bostan.
Expertul Viorel Pîrvan a menţionat că nota informativă nu argumentează oportunitatea promovării acestui proiect atât de important. Potrivit lui, autorii argumentează această iniţiativă legislativă prin faptul că în cazul organizării alegerilor, Comisia Electorală Centrală s-ar putea să nu reuşească tipărirea buletinelor de vot, în condiţiile şi termenele Legii achiziţiilor publice. Astfel, CEC ar putea negocia direct cu întreprinderile şi instituţiile de stat, la încheierea contractelor.
Expertul a menţionat că o asemenea propunere a fost înaintată şi în anii 2014-2015, când a fost examinată în Parlament noua redacţie a legii. „Însă, aceste propuneri nu au fost acceptate de Comisia economie, buget şi finanţe din parlament, care prin rapoartele sale a menţionat că astfel de prevederi vor contravine directivelor Uniunii Europene”, a declarat Viorel Pîrvan.
Experţii sunt de părere că în cazul netransparenţei contractelor de tipărire a buletinelor de vot şi altor documente electorale, în lipsa unui control obiectiv, va fi pus în pericol procesul electoral. Totodată, persoanele interesate vor putea influenţa tipografia selectată, numărul buletinelor de vot tipărite sau chiar eventual falsificarea acestora.
Raportul de expertiză al CAPC arată că în nota informativă nu sunt indicate avizele tuturor instituţiilor publice interesate şi nu a fost consultă societatea civilă pe acest proiect. În opinia experţilor, acest proiect de lege nu poate fi acceptat de Parlament.
Expertiza a fost realizată în cadrul implementării proiectului „Expertiza coruptibilităţii proiectelor actelor normative şi legislative”, susţinut financiar de MATRA Rule of Law and Good Governance Programme from Kingdom of the Netherlands.