CAPC a constatat un risc de coruptibilitate în proiectul Legii cu privire la minimum de existenţă în R. Moldova
Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) a expertizat proiectul Legii cu privire la minimum de existenţă în R. Moldova şi a constatat un risc de coruptibilitate în acesta, transmite Info-Prim Neo.
Autor al iniţiativei legislative este un deputat. Proiectul stabileşte baza legală pentru determinarea minimului de existenţă în R. Moldova, cuantumul căruia va constitui bază garanţiilor de stat acordate cetăţenilor R. Moldova în obţinerea unui venit minim şi a măsurilor de protecţie socială.
Potrivit raportului de expertizare al CAPC, proiectul de lege conţine prevederi şi principii pentru un mecanism de determinare a minimumului de existenţă, însă careva norme concrete în acest sens nu se stabilesc. Conceptual proiectul nu poate fi înţeles, deoarece acesta nu cuprinde norme suficiente pentru a asigura o coerenţă a normelor conţinute în proiect. Mai degrabă acest proiect ar putea fi considerat drept o propunere legislativă a deputatului, pentru ca Guvernul să examineze situaţia şi să elaboreze un proiect de lege prin care să se propună un mecanism de determinare a minimului de existenţă prin corelarea nivelului de trai, salariului minim şi compensaţiilor nominative care trebuie să intervină pentru a asigura fiecărei persoane dreptul la existenţă. Din acest punct de vedere oportunitatea proiectului va fi greu de determinat şi, prin urmare, nu va putea fi promovat, având un caracter declarativ şi ineficient.
Experţii CAPC menţionează că nota informativă a proiectului nu face nici o referire şi nu estimează cheltuielile necesare pentru implementarea proiectului de lege. Deşi proiectul propune ca minimul de existenţă să crească treptat, autorul proiectului nu indică sursele de finanţare şi nici nu menţionează dacă Guvernul şi agenţii economici dispun de astfel de surse.
„Examinarea şi aprobarea eventuală a proiectului de către Parlament, necesită o activitate minuţioasă, atât în identificarea resurselor de finanţare, cât şi în redactarea propriu-zisă, astfel încât proiectul să corespundă tuturor exigenţelor determinate de domeniul de reglementare”, concluzionează experţii CAPC.
Proiectul Legii cu privire la minimum de existenţă în R. Moldova (înregistrat în Parlament cu nr.3042 din 28.10.2008) urmează să fie examinat de Parlament.