Candidații Serghei Toma, Vitalie Voznoi, Octavian Țîcu și Lilia Ranogaeț, la dezbateri IPN

Municipiul Chișinău trebuie să devină unul accesibil, verde și al viitorului, dar cu păstrarea centrului istoric al orașului. Totodată, capitala trebuie să devină un centru atractiv pentru investiții, astfel încât să fie dezvoltată economia, iar tinerii să fie motivați să rămân acasă. Acestea sunt o parte din aspirațiile candidaților la funcția de primar general al municipiului Chișinău. Și în timp ce unii susțin că au fost motivați să candideze din considerent politic, alții spune că în Primărie sunt necesari manageri și nu politicieni. Declarațiile au fost făcute la dezbaterile publice „Doar unul din mulți: cine și de ce?”, organizate de Agenția de presă IPN.

Lilia Ranogaeț, candidatul Partidului Național Liberal, a declarat că nu este suficient să stai deoparte atunci când vezi că lucrurile nu merg bine, iar dacă ai capacități și îți pasă de țara ta și orașul tău, este cazul să acționezi. Din aceste motive a decis să candideze pentru funcția de primar al municipiului Chișinău. Programul de dezvoltarea a municipiului, cu care vine, se axează pe o politică economică-socială. Potrivit ei, mulți cred că economia nu are nimic în comun cu socialul. Însă, dacă sunt create condiții de trai pentru locuitori, atunci oamenii nu pleacă din țară și rămân să contribuie la dezvoltare.

Concurenta electorală a menționat că principalul punct din program este crearea locuințelor sociale pentru tineri, care ar costa în jumătate în comparație cu prețurile de pe piață. În opinia sa, dacă tinerilor le sunt create condiții, ei vor fi motivați să rămână acasă și să-și implementeze cunoștințele. Respectiv, se va dezvolta economia. Candidata își propune, în calitate de primar, să elibereze orașul de ambuteiaje, să evite inundațiile și să creeze cartiere atractive, orașul în ansamblu să devină atractiv, precum și suburbiile. Deținând experiența de antreprenor, își propune să valorifice toate posibilitățile pentru economia orașului, inclusiv prin atragerea investițiilor.

Vitalie Voznoi, candidatul Partidului Politic „Stânga Europeană”, susține că el și echipa sa, care este una civică, vine cu un program din cinci capitole – Chișinău liber, Chișinău modern, Chișinău confortabil, Chișinău verde și Chișinău social. Și deși, aceste obiective sunt asemănătoare cu cele ale contracandidaților, programul său propune proiecte reale pentru salturi, cu o concepție clară. Însă, în opinia sa, implementarea obiectivelor și a programelor va fi posibilă doar dacă va fi implementată Declarația de transparență, pe care au propus-o spre semnare altor candidați. Potrivit lui, această declarație, care conține 15 puncte, a fost elaborată de societatea civilă în 2018. Printre prevederile documentului se numără renunțarea la restricțiile privind accesul liber al cetățenilor, recertificarea tuturor funcționalilor Primăriei în termen de un an, organizarea concursurilor de angajare pe baza de competențe și merite etc.

Vitalie Voznoi susține că mizează pe alegătorii care sunt obosiți de corupție și aceștia, în opinia sa, reprezintă 99% din acest oraș. Candidatul este de părere că alegerile actuale nu sunt libere și corecte. Și aceasta pentru că unii concurenți electorali, nefiind înregistrați, desfășurau activități electorale, și nici nu este clar pe ce bani. Voznoi consideră că atât el, cât și ceilalți participanți la dezbatere, nu prea au șanse să obțină fotoliul de primar, însă este nevoie să se lupte măcar pentru funcția de consilier în Consiliul municipal Chișinău. În opinia sa, șansele sunt mici deoarece un candidat, spre exemplu, cheltuie zeci de milioane de lei pentru publicitate, concerte, iar altul face campanie pe spatele primului, spunând că trebuie să luptăm cu „tancuri rusești, chiar dacă cu alte cuvinte”.

Serghei Toma, candidatul Partidului Politic „Partidul Oamenilor Muncii”, a declarat că la alegerile din 20 octombrie oamenii vor vota pentru management și nu pentru politică. Potrivit lui, unii încearcă să facă politică. Or, în Primărie nu e nevoie de politicieni, ci de manageri. Candidatul propune un program electoral care are ca prioritate sănătatea. De asemenea, propune stoparea tuturor reparațiilor haotice, inclusiv a drumurilor. În viziunea sa, este nevoie de un proiect pentru un oraș al viitorului, dar care să păstreze centrul istoric.

Concurentul electoral afirmă că nici sectorul antreprenorial nu este dezvoltat pe motiv că orașul nu este atractiv pentru investitori. Și aceasta pentru că nu există condiții care să-i determine pe oamenii de afaceri din afară să vină la Chișinău să-și desfășoare o afacere. Serghei Toma a menționat că trebuie eliminate problema aglomerării traficului, lipsa benzii pentru transportul public, lipsa pistelor pentru bicicliști. În opinia sa, Chișinăul trebuie să devină un oraș ca cele din Europa, cu infrastructură pentru transportul ecologic, sisteme pluviale, trotuare, drumuri și spații verzi.

Octavian Țîcu, candidatul Partidului Politic „Partidul Unității Naționale”, susține că este unul dintre cei care a inițiat proiecte inedite, inclusiv „Expedițiile Memoriile”. De asemenea, este unul din fondatorii Mișcării de rezistență ACUM și al Blocului ACUM, alături de care și-a asumat acea luptă „pentru a da jos regimul lui Plahotniuc, iar după ce l-au dat jos, am continuat această bătălie pentru a-l înlătura pe Igor Dodon și Partidul Socialiștilor”. „Motivația pentru orașul Chișinău, înainte de toate a fost una politică și a fost determinată de necesitatea de a oferi locuitorilor orașului Chișinău o alternativă de vot împotriva binomului Ceban-Năstase”, a notat Octavian Țîcu.

Potrivit lui, nu sunt greu de intuit principalele probleme ale oamenilor din capitală, pentru că ele îl vizează și pe el. În opinia sa, este nevoie de un transportul curat, accesibil, drumuri bune, trotuare, transparență, un oraș verde și curat. „Dar cel mai important este necesitatea unei transformări politice majore românești și europene care să dea posibilitatea accesării fondurilor europene rambursabile și nerambursabile și experiențe urbane, cunoscute deja în toate orașele mari europene”, a declarat Octavian Țîcu. În viziunea sa, este nevoie de adoptarea unui plan urbanistic general, care să contracareze corupția, care să încadreze suburbiile în conceptul municipiului Chișinău etc.

La runda aceasta de dezbateri au fost invitați Teodor Cârnaț, candidatul Partidului Politic „Voința Poporului” și Dorin Chirtoacă, candidatul Partidului Liberal, însă aceștia nu au participat.

Agenția de presă IPN desfășoară un mini-ciclu din trei dezbateri electorale cu candidații la funcția de primar general al municipiului Chișinău care se vor confrunta în ziua de 20 octombrie 2019. Pentru a asigura un nivel maxim de obiectivitate în formarea componențelor celor trei dezbateri, dar și pentru a evita repetarea situațiilor atestate în cazul altor dezbateri, când au fost invitați unii și aceiași participanți în diferite platouri, Agenția IPN a recurs la un mecanism de ordonare aleatorie (cu ajutorul platformei Random.org).

Următoarele dezbateri sunt planificate pe 15 și 16 octombrie.

Dezbaterile „Doar unul din mulți: cine și de ce?”, cu participarea candidaților la funcția de primar general al municipiului Chișinău, prima rundă, sunt ediția a 118-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.

  • Lilia Ranogaet despre programul sau electoral
  •     0
  • Serghei Toma despre programul sau electoral
  •     0
  • Vitalie Voznoi despre programul electoral
  •     0
  • Octavian Ticu despre participarea in alegeri si programul electoral
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.