Candidații la prezidențiale promit să asigure pacea și securitatea în Moldova. Dezbateri electorale IPN

Toți candidații celei de-a doua dezbateri electorale organizată de Agenția de presă IPN, susțin că vor fi promotori ai păcii și garanți ai securității. În timp ce unii candidați scot în evidență competențele de politică externă, apărare și securitate ale șefului statului, alții evidențiază necesitatea de a consolida pozițiile pro-dreptate, pro-cetățeni și pro-comuniune între etnii și cetățeni, indiferent de preferințele politice, ale viitorului președinte.

Candidatul independent, Andrei Năstase, a relatat că este cunoscut opiniei publice pentru trecutul său, pentru ceea ce a făcut pentru țară, pentru aceea că a respectat în permanență Constituția și legile țării. A urmărit, de pe orice poziție a avut-o, legalitatea, echitatea, ca toți cetățenii să fie egali în fața legii. Crede că trecutul său a demonstrat că atunci când oamenilor din Republica Moldova le-a fost greu, a fost de partea cetățenilor, comparativ cu alți candidați din toate vremurile care au furat miliarde, care s-au dedat atacurilor de tip raider.

„Eu am fost de fiecare dată alături de poporul meu și rămân angajat, rămân un președinte dedicat acestuia, dedicat oamenilor, dedicat țării, dedicat ordinii, dreptății, bunăstării în țara noastă”, a spus Andrei Năstase. Candidatul a spus că este un om dedicat familiei, credinței, sănătății, bunei educații în țară și a susținut și promovat liniștea, pacea și integrarea în UE, în interesul cetățenilor și mai puțin în interese străine. Potrivit lui Andrei Năstase, îl validează faptul că este un om care nu face promisiuni multe și frumoase, ci „angajamente care sunt ferme pentru o țară europeană, o țară în care oamenii nu vor să plece, oamenii sunt respectați și statul slujește oamenii și nu invers”, a adăugat Andrei Năstase.4

Candidatul independent, Tudor Ulianovschi, a explicat că, în conformitate cu Constituția, președintele Republicii Moldova are competențe de politică externă și de securitate, în acest sens, el crede că este cel mai potrivit pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, având în vedere că a fost ministru de externe și are aproximativ 20 de ani de experiență în domeniul diplomatic. Candidatul se autocaracterizează ca o persoană care poate să negocieze cu toată lumea și să asigure ca Republica Moldova să fie un stat în care domină pacea și securitatea.

În același timp, Tudor Ulianovschi spune că poate asigura cea mai bună politică externă pentru a atrage cei mai buni investitori în Republica Moldova, pentru a dezvolta economia țării. „Eu pledez pentru o Moldovă normală, o Moldovă fără extreme, o Moldovă în care fiecare vrea să rămână să trăiască, să oprim exodul populației din Republica Moldova, să avem copii care se nasc mai mult în teritoriul Republicii Moldova, decât înafara țării noastre”, a spus Tudor Ulianovschi. În opinia sa, Moldova are nevoie de o persoană care știe cum să discute cu cei din Transnistria, Găgăuzia, nordul Moldovei, indiferent de etnie, limbă, confesiune. „Avem nevoie de o persoană nouă în sângele politic din Republica Moldova”, a  conchis candidatul.

Adrian Albu, reprezentantul candidatului Alexandru Stoianoglo, susținut de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, l-a caracterizat pe acesta drept un viitor președinte care vine din popor și este pentru popor. Sloganul său este „Dreptate pentru toți” și acest lucru, spune Adrian Albu, se datorează inclusiv faptului că acesta a fost în funcția de procuror și a obținut mai multe victorii în sistemul procurorilor, a impus moratoriu la controalele care erau excesive și sufocante pentru business-ul autohton și a obținut victorii pentru persoanele care erau intimidate de politicul moldovenesc de atunci.

Totodată, potrivit lui Adrian Albu, Alexandr Stoianoglo este acea persoană care de fiecare dată pledează pentru echitate socială indiferent de etnie, limbă vorbită sau de preferințele politice. „Alexandr Stoianoglo este președintele care nu vrea să fie etichetați cetățenii Republicii Moldova în pro-europeni, pro-CSI sau pro-China, deoarece toți cetățenii sunt ai acestui stat și trebuie să fie uniți”, a spus Adrian Albu. El a mai spus că Alexandr Stoianoglo a fost scos ilegal din funcția de procuror general, deoarece a ajuns să arate cine sunt adevărații beneficiari ai furtului miliardului, inclusiv dintre cei care se află astăzi în conducere. „Acesta este un om care nu se va culca sub nicio forță politică”, a declarat Adrian Albu.

Reprezentantul candidatului a spus că Alexandr Stoianoglo are un program vast, care se axează pe trei piloni de bază: lupta cu corupția, lupta cu depopularea, modernizarea Republicii Moldova în toate domeniile, iar în calitate de președinte va fi garantul securității și va reuși să facă din Moldova un „hub al păcii”.

Aceasta a fost a doua dezbatere electorală din ciclul „Analizăm cererea și ofertele electorale”, organizată de Agenția de presă IPN. Ciclul de dezbateri are loc în cadrul proiectului „Un vot corect și informat pentru o Moldovă Europeană”. Proiectul este finanțat de către German Marshall Fund (SUA) și Uniunea Europeană.

La dezbaterea a treia, programată pentru joi, 10 octombrie sunt așteptați: Vasile Tarlev, desemnat de formațiunea politică „Partidul pentru Viitorul Moldovei”, Ion Chicu, desemnat de Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei, și Octavian Țîcu, candidatul blocului electoral „Împreună”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.