Cancerul poate fi depistat mai uşor prin screening profilactic
De mai bine de un an şi jumătate, femeile supuse unui screening de depistare a cancerului de col uterin şi al glandei mamare. În acest an a fost implementat şi screeningul pentru cancerul de prostată, iar pentru anul următor va fi implementat screeningul pentru cancerul colorectal.
Directorul general al Institutului Oncologic, Victor Cernat, a declarat, pentru Info-Prim Neo, că screeningul pentru depistarea cancerului de col uterin şi a cancerul glandei mamare este implementat de către Compania Naţională de Asigurări în Medicină, în comun cu Ministerul Sănătăţii şi Institutul Oncologic. În 6 raioane ale republicii, în această perioadă deja se desfăşoară această campanie prin care se testează femeile prin testul Papanicolau şi mamografia glandelor mamare.
„Este o campanie cu scop profilactic. Este destinată depistării patologiilor uşor detectabile în rândul populaţiei sănătoase. În toată lumea se face screening şi noi am implementat acest lucru. Iniţiativa nu a fost determinată de un număr mare de îmbolnăviri, ci dimpotrivă, pentru depistarea cancerului în fazele iniţiale ale bolii”, a declarat Victor Cernat. Uneori, în timpul controalelor de rutină se depistează cancer de col uterin la femeile care nici nu bănuiau că au această boală.
La acest moment, în Republica Moldova, se află la evidenţă aproape 45 mii pacienţi oncologici cu diverse patologii maligne. Anual se înregistrează circa 8 mii pacienţi noi cu procese oncologice maligne şi decedează în fiecare an circa 5,5 mii bolnavi oncologici. Tratamentul maladiilor oncologice intră în pachetul asigurărilor medicale, ceea ce înseamnă că persoanele cu poliţă de asigurare medicală nu mai trebuie să acopere alte plăţi când merge la medic.