Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi Casa Naţională de Asigurări Sociale au lansat o campanie informaţională privind securitatea socială. Campania va dura până pe 20 decembrie şi are drept scop informarea cetăţenilor Republicii Moldova care muncesc oficial peste hotarele ţării despre drepturile sociale pe care le au, transmite IPN.
Ministrul Valentina Buliga a spus că cetăţenii care lucrează în statele cu care Republica Moldova are semnate acorduri bilaterale în domeniul securităţii sociale (în total 8 state europene) au aceleaşi drepturi şi obligaţii de asigurări sociale ca şi cetăţenii ţării respective, iar la atingerea vârstei de pensionare vor putea primi pensie.
„Din păcate, unii cetăţeni nu cunosc că au asemenea drepturi, în acest context am iniţiat această campanie informaţională”, a spus Valentina Buliga.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări Sociale, Maria Bortă, a spus că cei care doresc să beneficieze de astfel de servicii trebuie să depună cerere la CNAS şi să îndeplinească un formular de atribuire a drepturilor sociale.„Din cele 8 acorduri, lucrăm deja cu 7 dintre ele. Avem 117 de persoane care beneficiază de astfel de servicii”, a spus Maria Bortă.
Oxana Lipcanu, coordonator de proiect, Organizaţia Internaţională a Muncii, a comunicat că organizaţia pe care o reprezintă are ca scop elaborarea unor scheme de migraţii bazate pe drepturi sociale. „Domeniul securităţii sociale este un domeniu important pentru ocuparea muncii şi protecției sociale”, a spus Oxana Lipcanu.
Serviciile privind securitatea socială pot fi aplicate de emigranţii în Bulgaria, Portugalia, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, România şi Belgia. Broşuri informaţionale în cadrul campaniei vor fi împărţite în toate regiunile ţării prin intermediul autorităţilor publice locale, ambasadelor, aeroporturilor şi altor instituţii. Actualmente Republica Moldova se află în proces de negociere a acordurilor bilaterale în domeniul securităţii sociale cu alte 4 state europene.