Campanie „Drumuri sigure spre școală”, lansată de UNICEF și Automobil Club Moldova

Trecerea de pietoni din zona Liceului „Dimitrie Cantemir” din  Sângerei a fost transformată în una mai sigură și mai accesibilă, utilizând metodele urbanismului tactic, iar copiii clasei a I-a au participat la o lecție interactivă privind siguranța rutieră. De asemenea, elevii din instituție au cerut dreptul la străzi sigure, print intermediul unui flashmob, alăturându-se astfel comunității internaționale privind siguranța rutieră. Activitățile au fost desfășurate în cadrul proiectului „Drumuri sigure – copii sănătoși și în siguranță”, în contextul Săptămânii Globale pentru Siguranța Rutieră care are loc în perioada 15-21 mai, transmite IPN.

Proiectul lansat de UNICEF Moldova,  Automobil Club Moldova, Federația Internațională de Automobilism și Fundația FIA va fi desfășurat pe parcursul a trei ani și are drept scop îmbunătățirea cunoștințelor, abilităților și practicilor elevilor cu privire la siguranța rutieră în trei localități – Bălți, Sângerei și Ungheni, atât la capitolul educație rutieră, cât și infrastructură sigură și aplicarea modificărilor legislative pentru încurajarea reducerii vitezei sub 30 km/h în preajma școlilor.

În anul 2022, în Republica Moldova, 15 copii au decedat, iar peste 400 s-au ales cu traume ca urmare a peste două mii de accidente în trafic, potrivit datelor Inspectoratului Național pentru Securitate Publică. Principala cauză generatoare a accidentelor rutiere pe traseele naționale fiind viteza excesivă.

Traumele cauzate de accidentele din traficul rutier reprezintă și principala cauză a deceselor și dizabilităților la nivel mondial, cu aproximativ 1,3 milioane de persoane ucise și până la 50 de milioane de persoane rănite anual. La cea de-a șaptea ediție, Săptămână globală a siguranței rutiere a ONU are scopul de a îndemna factorii de decizie la nivel național să #RegândeascăMobilitatea (#RethinkMobility) pentru a face mersul pe jos, ciclismul și utilizarea transportului public mai sigur și convenabil, astfel încât, oamenii să poată trece la modurile de transport active, mobile și durabile.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.